1393 / 5 / 28، 11:46 صبح
ويتامين e مهم ترين عامل براي داشتن سيستم ايمني قوي و پوست و چشم هاي سالم است. به گزارش"انجمن آرپی، لبر و اشتارگات در ایران" به نقل از آریا، در سالهاي اخير مکمل هاي حاوي ويتامين e بدليل خواص آنتي اکسيدان(آنتي اکسيدان ها از سلولها در برابر آسيب محافظت ميکنند) ويتامين e بسيار مشهور شدهاند. با اينحال فوايد و خطرات ويتامين e هنوز خيلي مشخص نيست.
sunflower خواص ويتامين e چيست؟خطرات ويتامين اي کدام است؟
خيلي از مردم ويتامين e را با اميد پيشگيري و درمان بيماريها مصرف ميکنند. اما تحقيقات نشان داده که ويتامين e در پيشگيري از بيماريهايي چون سرطان، بيماري قلبي، ديابت، بيماري آلزايمر، آب مرواريد و خيلي ديگر از بيماري ها بينتيجه است. تحقيقات نشان ميدهند که مکمل ويتامين e فقط در افراديکه واقعا کمبود ويتامين e دارند، موثر است، البته اين کمبود هم فقط در افراديکه داراي مشکلات گوارشي و يا فيبروز کيستيک هستند، رخ ميدهد و بسيار نادر است. افراديکه رژيم غذايي خيلي کم چربي دارند هم در خطر ابتلا به اين بيماري است.
ميزان مورد نياز ويتامين e چقدر است؟
ميزان توصيه شده ويتامين e (هم آنچه در غذا وجود دارد و هم آنچه در مکمل ها هست) در افراد به شرح جدول زير است:
سن ميزان توصيه شده ويتامين e در واحد ميلي گرم(mg) و واحد بين المللي (IU)
کودکان
1 تا 3 سالگي 6 ميلي گرم در روز يا 9 IU
4 تا 8 سالگي 7 ميلي گرم در روز يا 10.4 IU
9 تا 13 سالگي 11 ميلي گرم در روز يا 16.4 IU
خانم ها
14 سال به بالا 15 ميلي گرم در روز يا 22.4 IU
باردار 15 ميلي گرم در روز يا 22.4 IU
شيردهي 19 ميلي گرم در روز يا 28.5 IU
مردان
14 سال به بالا 15 ميلي گرم در روز يا 22.4 IU
بيشترين حدي از اين مکمل که بدن ميتواند تحمل کند، به ميزان زير است، قابل ذکر است که براي مصرف مقادير بالاي اين ويتامين که به منظور درمان کمبود ويتامين e استفاده ميشود، دستور پزشک مورد نياز است.
سن بيشترين ميزان قابل تحمل براي بدن در واحد ميلي گرم (mg) و واحد بين المللي (IU)
1 تا 3 سالگي 200 ميلي گرم يا 300 IU
4 تا 8 سالگي 300 ميلي گرم يا 450 IU
9 تا 13 سالگي 600 ميلي گرم يا 900 IU
14 تا 18 سالگي 800 ميلي گرم يا 1200 IU
19 سال به بالا 1000 ميلي گرم يا 1500 IU
از آنجاييکه ويتامين e يک ويتامين محلول در چربي است، بهترين شيوه مصرف آن همراه غذا ميباشد.
منابع طبيعي ويتامين e
اکثر افراد ويتامين e کافي و مورد نيازشان را از خوراکيها دريافت ميکنند. بهترين منابع ويتامين e شامل:
روغن هاي گياهي
سبزيجات برگدار و پررنگ همچون اسفناج
غلات غني شده و ساير غذاهاي غني شده با ويتامين e
تخم مرغ
آجيل
ميزان ويتامين e موجود در منابع طبيعي
ميزان ويتامين e در هر 100 گرم از ماده غذايي حدودا در اندازه زير است:
خوراکيهاي حاوي ويتامين e ميزان وجود ويتامين e در صد گرم (mg/ 100 g)
روغن جوانه گندم 150 ميلي گرم
روغن آفتاب گردان 41 ميلي گرم
آجيل ها 21 ميلي گرم
روغن خرما 15 ميلي گرم
سبزيجات برگدار و پررنگ از قبيل اسفناج، برگ چغندر و … 2.5 ميلي گرم
آواکادو 2.1 ميلي گرم
کيوي 1.5 ميلي گرم
کلم بروکلي 1 ميلي گرم
گوجه فرنگي 5. ميلي گرم
خطرات مصرف زياد ويتامين e
خطرات و مزاياي استفاده از ويتامين e هنوز شناخته شده نيست.مصرف بلندمدت ويتامين e (بيشتر از 10 سال) ميتواند باعث افزايش خطر سکته مغزي شود. يک از تحقيقاتي که در مورد اين بيماري انجام شده، نشان ميدهد که مصرف بالاي ويتامين e ( بيشتر از 400 UI در روز) چه بصورت طبيعي و چه بشکل مکمل باعث افزايش خطر مرگ ميشود. تحقيقات داشنمندان قلب و عروق نشان ميدهد که افراديکه مشکلات قلبي عروقي و يا ديابت دارند و روزانه بيشتر از 400 UI ويتامين e دريافت ميکنند، در خطر نارسايي قلبي قرار دارند. مصرف زياد مکمل ويتامين e در 8 هفته اول بارداري ميتواند 1.7 تا 9 برابر خطر ابتلا به نقص مادرزادي قلبي در کودکان را افزايش ميدهد. مردانيکه در هفته بيشتر از 7 بار مکمل هاي مولتي ويتامين بهمراه ويتامين e مصرف ميکنند، خطر ابتلا به سرطان پروستات در آنها بشدت افزايش مييابد. انجمن قلب آمريکا توصيه ميکند که ويتامين e مورد نياز بدنتان را از راههاي طبيعي تامين کرده و در صورت نياز به مصرف مکمل حتما با پزشک خود مشورت نماييد.
عوارض جانبي ويتامين e
ويتامين e موضعي ميتواند باعث تحريک پوست شود.مصرف بيش از حد مکمل ويتامين e مي تواند باعث تهوع، سردرد، خونريزي، خستگي و موارد ديگر گردد. همچنين مصرف بيش از حد آن ميتواند باعث نارسايي کليه شود. افراديکه از داروهاي رقيق کننده خون (همچون وارفارين و يا آسپرين) و يا ساير داروها استفاده ميکنند، مي بايست قبل از مصرف با پزشکشان مشورت نمايند.
sunflower خواص ويتامين e چيست؟خطرات ويتامين اي کدام است؟
خيلي از مردم ويتامين e را با اميد پيشگيري و درمان بيماريها مصرف ميکنند. اما تحقيقات نشان داده که ويتامين e در پيشگيري از بيماريهايي چون سرطان، بيماري قلبي، ديابت، بيماري آلزايمر، آب مرواريد و خيلي ديگر از بيماري ها بينتيجه است. تحقيقات نشان ميدهند که مکمل ويتامين e فقط در افراديکه واقعا کمبود ويتامين e دارند، موثر است، البته اين کمبود هم فقط در افراديکه داراي مشکلات گوارشي و يا فيبروز کيستيک هستند، رخ ميدهد و بسيار نادر است. افراديکه رژيم غذايي خيلي کم چربي دارند هم در خطر ابتلا به اين بيماري است.
ميزان مورد نياز ويتامين e چقدر است؟
ميزان توصيه شده ويتامين e (هم آنچه در غذا وجود دارد و هم آنچه در مکمل ها هست) در افراد به شرح جدول زير است:
سن ميزان توصيه شده ويتامين e در واحد ميلي گرم(mg) و واحد بين المللي (IU)
کودکان
1 تا 3 سالگي 6 ميلي گرم در روز يا 9 IU
4 تا 8 سالگي 7 ميلي گرم در روز يا 10.4 IU
9 تا 13 سالگي 11 ميلي گرم در روز يا 16.4 IU
خانم ها
14 سال به بالا 15 ميلي گرم در روز يا 22.4 IU
باردار 15 ميلي گرم در روز يا 22.4 IU
شيردهي 19 ميلي گرم در روز يا 28.5 IU
مردان
14 سال به بالا 15 ميلي گرم در روز يا 22.4 IU
بيشترين حدي از اين مکمل که بدن ميتواند تحمل کند، به ميزان زير است، قابل ذکر است که براي مصرف مقادير بالاي اين ويتامين که به منظور درمان کمبود ويتامين e استفاده ميشود، دستور پزشک مورد نياز است.
سن بيشترين ميزان قابل تحمل براي بدن در واحد ميلي گرم (mg) و واحد بين المللي (IU)
1 تا 3 سالگي 200 ميلي گرم يا 300 IU
4 تا 8 سالگي 300 ميلي گرم يا 450 IU
9 تا 13 سالگي 600 ميلي گرم يا 900 IU
14 تا 18 سالگي 800 ميلي گرم يا 1200 IU
19 سال به بالا 1000 ميلي گرم يا 1500 IU
از آنجاييکه ويتامين e يک ويتامين محلول در چربي است، بهترين شيوه مصرف آن همراه غذا ميباشد.
منابع طبيعي ويتامين e
اکثر افراد ويتامين e کافي و مورد نيازشان را از خوراکيها دريافت ميکنند. بهترين منابع ويتامين e شامل:
روغن هاي گياهي
سبزيجات برگدار و پررنگ همچون اسفناج
غلات غني شده و ساير غذاهاي غني شده با ويتامين e
تخم مرغ
آجيل
ميزان ويتامين e موجود در منابع طبيعي
ميزان ويتامين e در هر 100 گرم از ماده غذايي حدودا در اندازه زير است:
خوراکيهاي حاوي ويتامين e ميزان وجود ويتامين e در صد گرم (mg/ 100 g)
روغن جوانه گندم 150 ميلي گرم
روغن آفتاب گردان 41 ميلي گرم
آجيل ها 21 ميلي گرم
روغن خرما 15 ميلي گرم
سبزيجات برگدار و پررنگ از قبيل اسفناج، برگ چغندر و … 2.5 ميلي گرم
آواکادو 2.1 ميلي گرم
کيوي 1.5 ميلي گرم
کلم بروکلي 1 ميلي گرم
گوجه فرنگي 5. ميلي گرم
خطرات مصرف زياد ويتامين e
خطرات و مزاياي استفاده از ويتامين e هنوز شناخته شده نيست.مصرف بلندمدت ويتامين e (بيشتر از 10 سال) ميتواند باعث افزايش خطر سکته مغزي شود. يک از تحقيقاتي که در مورد اين بيماري انجام شده، نشان ميدهد که مصرف بالاي ويتامين e ( بيشتر از 400 UI در روز) چه بصورت طبيعي و چه بشکل مکمل باعث افزايش خطر مرگ ميشود. تحقيقات داشنمندان قلب و عروق نشان ميدهد که افراديکه مشکلات قلبي عروقي و يا ديابت دارند و روزانه بيشتر از 400 UI ويتامين e دريافت ميکنند، در خطر نارسايي قلبي قرار دارند. مصرف زياد مکمل ويتامين e در 8 هفته اول بارداري ميتواند 1.7 تا 9 برابر خطر ابتلا به نقص مادرزادي قلبي در کودکان را افزايش ميدهد. مردانيکه در هفته بيشتر از 7 بار مکمل هاي مولتي ويتامين بهمراه ويتامين e مصرف ميکنند، خطر ابتلا به سرطان پروستات در آنها بشدت افزايش مييابد. انجمن قلب آمريکا توصيه ميکند که ويتامين e مورد نياز بدنتان را از راههاي طبيعي تامين کرده و در صورت نياز به مصرف مکمل حتما با پزشک خود مشورت نماييد.
عوارض جانبي ويتامين e
ويتامين e موضعي ميتواند باعث تحريک پوست شود.مصرف بيش از حد مکمل ويتامين e مي تواند باعث تهوع، سردرد، خونريزي، خستگي و موارد ديگر گردد. همچنين مصرف بيش از حد آن ميتواند باعث نارسايي کليه شود. افراديکه از داروهاي رقيق کننده خون (همچون وارفارين و يا آسپرين) و يا ساير داروها استفاده ميکنند، مي بايست قبل از مصرف با پزشکشان مشورت نمايند.