انجمن حمایت ازبیماران چشمی آرپی،لبر و اشتارگات در ایران

نسخه‌ی کامل: بهترين خوراكي ها براي داشتن چشماني زيبا و سالم
شما در حال مشاهده‌ی نسخه‌ی متنی این صفحه می‌باشید. مشاهده‌ی نسخه‌ی کامل با قالب بندی مناسب.
بهترين خوراكي ها براي داشتن چشماني زيبا و سالم
مواد غذايي كه مي خوريم تاثير قابل توجهي بر بينايي دارد. امگا 3، ويتامين ها، رنگدانه ها و ديگر آنتي اكسيدان ها عناصر غذايي ضروري بر اي عملكرد مطلوب سلول هاي بينايي هستند. اما اين تركيبات در چه خوراكي هايي وجود دارند؟
پایگاه خبری پیک خبر:
ويتامين A؛ ماده اي ضروري براي شبكيه چشم
به گزارش سرويس بهداشت و سلامت قدس آنلاين؛ شبكيه از سلول هاي خاصي به شكل مخروط و تكه چوب تشكيل شده است كه نور را به تكانه عصبي تغيير مي دهد كه توسط مغز به شكل تصوير برداشت مي شود. سلول هاي مخروطي كه در ديد روز و سلول هاي چوبي شكل كه در ديد شب نقش دارند، براي عملكرد خود بايد ويتامين A دريافت كنند.
ويتامين A علاوه بر اينكه براي ديد شب و روز لازم است، در هماهنگي چشم با تاريكي، حفظ رطوبت كافي چشم و پيشگيري از خشكي چشم نيز نقش دارد. كمبود اين ويتامين مي تواند منشا مشكلاتي مانند كاهش قدرت بينايي، خشكي چشم، تسهيل ايجاد آب مرواريد و استحاله ماكولاي چشم ( عفونت بخش مركزي شبكيه چشم) مرتبط با افزايش سن باشد.
مصرف منظم تخم مرغ ( به خصوص زرده)، جگر گوساله، كره، گوشت، ماهي، هويج، گوجه فرنگي،‌ زردآلو، اسفناج، كدو حلوايي، كاهو، فلفل و طالبي مي تواند اين نياز بدن را تامين كند.
بتا كاروتن؛ زمينه ساز ويتامين A
بتاكاروتن نقش مهمي در بينايي دارد زيرا اين آنتي آكسيدان زمينه ساز ويتامين A محسوب مي شود. كاروتنوئيدها كه بتاكاروتن جزئي از آنهاست، رنگدانه هاي زرد يا نارنجي هستند كه كه در ميوه ها و سبزيجات ديده مي شود. پس به اين دليل سعي كنيد هويج، زردآلو، انبه، گوجه فرتگي، اسفناج، جعفري و كلم بروكلي را در برنامه غذايي خود بگنجانيد.
ويتامين C؛ محافظ قرنيه و جليديه
ويتامين C آنتي اكسيدان ديگري است كه به مقابله با راديكال هاي آزاد كه عامل پيري سلول ها هستند كمك مي كند. اين ويتامين از قرنيه و جليديه چشم در برابر اكسيداسيون محافظت كرده و در پيشگيري از آب مرواريد نقش دارد. بايد خاطر نشان كرد كه روي و ويتامين E آنتي اكسيدان هاي قوي و مفيدي براي سلول هاي بينايي هستند.
مركبات و همچنين كيوي غني ترين منابع ويتامين C محسوب مي شوند. البته سبزيجات با برگ هاي سبز مانند جعفري و اسفناج‌ و انواع كلم ها نيز مقدار قابل توجهي از ويتامين را دارند.
لوتئين و زاگزانيتن؛ تركيبات ماكولاي چشم
ماكولا بخش مركزي شبكيه است كه در ديد جزئيات نقش دارد و براي مطالعه، نوشتن، رانندگي، شناخت چهره ها و... ضروري است. اين قسمت سرشار از رنگدانه هاي لوتئين و زاگزانيتن است از ماكولا در برابر پرتوهاي نور محافظت كرده و راديكال هاي آزاد را خنثي مي كند. اين دو رنگدانه همچنين در پيشگيري از آب مرواريد و استحاله ماكولاي چشمي مرتبط ا افزايش سن نيز نقش دارند.
لوتئين و زاگزانيتن نيز جز آنتي اكسيدان هاي خانواده كاروتنوئيدها هستند. اين تركيبات به طور طبيعي در ميوه ها و سبزيجات با رنگ زرد و نارنجي مانند هويج، كدو حلوايي، ذرت، فلفل، مركبات و... و همچنين سبزيجات سبز مانند اسفناج، كلم و... وجود دارند.
امگا3 ؛ محافظ شبكيه چشم
اين اسيدهاي چرب غير اشباع كه تاثيرات مثبت آنها بر سلامت سيستم قلبي عروقي كاملا شناخته شده است، تركيبات مهم اجزاي سلولي و سلول هاي عصبي هستند كه در شبكيه چشم به وفور وجود دارند. اين چربي ها در حفظ رطوبت مطلوب چشم نقش دارند و از خشكي چشم پيشگيري مي كنند. همچنين نسبت به استحاله ماكولاي چشمي نيز نقش محافظتي دارند.
مصرف دو تا سه بار ماهي در هفته و البته ترجيحا ماهي هاي چرب مانند ساردين، ماكرو، آزاد و ...و همچنين روغن هاي گياهي سرشار از امگا 3 از جمله كلزا، گردو و كتان اين نياز بدن را تامين مي كند.
نسبت به مصرف چربي هاي اشباع و ترانس كه به " چربي هاي بد" معروف اند بايد دقت داشت زيرا تاثير خلاف امگا 3 را دارند. افراط در اين روغن ها براي قلب و رگ هاي بدن و همچنين بسياري از مويرگ هاي چشم و شبكيه مضر است. از همين رو بايد مصرف چربي هاي سرشار از امگا 6 مانند روغن آفتابگردان، گوشت هاي قرمز، غذاهاي سرخ شده و خوراكي هاي صنعتي مانند شيريني جات محدود شود.
نقش مهم ويتامين D بر بينايي
كمبود ويتامين D در بروز استحاله ماكولاي چشم مرتبط با افزايش سن و نزديك بيني نقش دارد. تغذيه به تنهايي نمي تواند نيار بدن به اين ويتامين را تامين كند و حتي روغن ماهي، جگر و زرده تخم مرغ نيز حاوي مقدار كمي هستند. ويتامين D اساسا در سطح پوست تحت تاثير پرتوهاي خورشيد ساخته مي شود. پس براي پيشگيري از كمبود آن، هر روز پانزده دقيقه در معرض خورشيد باشيد. فرزندتان را نيز تشويق كنيد تا در محيط بيرون بازي و ورزش كنند.
قدس آنلاین،به طور خلاصه بايد گفت كه...
براي سلامت چشم ها بايد هميشه تغذيه متعادل و متنوع داشت و ميوه ها و سبزيجات را در برنامه روزانه گنجاند زيرا اين خوراكي ها سرشار از ويتامين ها، رنگدانه ها و آنتي اكسيدان ها هستند. مصرف ماهي را نيز به خاطر امگا 3 نبايد فراموش كرد.
البته براي محافظت از چشم بايد از دو عامل مضر ديگر نيز پرهيز كرد؛ پرتوهاي خورشيد و استعمال دخانيات كه توليد راديكال هاي آزاد را تسهيل كرده و پير شدن سلول ها از جمله سلول هاي چشم را تسهيل مي كنند. عينك آفتابي را نيز هميشه همراه داشته باشيد.
مصرف مكمل هاي غذايي براي سلامت چشم ها فقط براي براي بعضي افراد در معرض خطر و با نظر پزشك توصيه مي شود.