انجمن حمایت ازبیماران چشمی آرپی،لبر و اشتارگات در ایران

نسخه‌ی کامل: زمان طلایی نجات نوزادان نارس از نابینایی
شما در حال مشاهده‌ی نسخه‌ی متنی این صفحه می‌باشید. مشاهده‌ی نسخه‌ی کامل با قالب بندی مناسب.
رتینوپاتی نوزادان نارس نوعی بیماری چشمی است که به دلیل آسیب دیدن شبکیه در اثر تنظیم نبودن اکسیژن محفظه نگهداری و وزن و سن جنینی کم نوزاد بروز می کند. تشخیص و درمان این بیماری یک زمان طلایی (سه تا چهار هفته نخست تولد) دارد که در صورت از دست رفتن این زمان، منجر به نابینایی می شود. در زمان شناسایی رتینوپاتی نوزادان نارس (ROP) در سال 1942، تصور می شد که این بیماری به دلیل دریافت درصد بالایی از اکسیژن در نوزادان نارس به دلیل تکامل نیافتن ریه بروز می کند. اما به تدریج با پیشرفت علم پزشکان متوجه شدند تنها اکسیژن عامل نابینایی نوزادان نارس نیست بلکه عواملی مانند دریافت اکسیژن با غلظت بیشتر یا کمتر از حد نیاز، وزن کمتر از 1.5 کیلوگرم و سن جنینی کمتر از 34 هفته نیز می تواند منجر به بروز این بیماری می شود.
به گزارش"انجمن آرپی،‌لبر و اشتارگات در ایران" به نقل از ایرنا، رتینوپاتی نوزادان نارس علامت مشخصی ندارد و تنها راه تشخیص آن معاینه نوزادان به دست چشم پزشک متخصص است تا بتواند به درستی بیماری را تشخیص دهد و در صورت ابتلای نوزاد به این بیماری بدون از دست رفتن زمان طلایی، اقدام به درمان کند. در صورت مراجعه دیرهنگام و درمان نشدن نوزاد طی سه تا چهار هفته اول تولد، این بیماری می تواند منجر به نابینایی مطلق و دایمی نوزاد شود. بنابراین آگاهی والدین از این مساله و مراجعه به هنگام برای درمان این بیماری بسیار حائز اهمیت است.

** لزوم آگاهی والدین در مورد حساسیت رتینوپاتی

نوزادان نارس با مشکلات متعددی متولد می شوند که از جمله آن می توان به تکامل نیافتن برخی اندام های داخلی مانند ریه، مشکلات گوارشی، مغزی، قلبی و چشمی اشاره کرد که در این صورت لازم است پزشکان معالج، مشکلات نوزاد را برای والدین به درستی تشریح، اولویت بندی و به صورت مکتوب به آنها اعلام کنند تا بر اساس اولویت نسبت به درمان فرزند خود اقدام کنند. به گفته متخصصان چشم پزشکی، در بین مشکلات نوزادان نارس، معاینه و درمان به موقع مشکلات چشمی در اولویت نخست قرار دارد چراکه درمان نشدن به موقع آنها می تواند منجر به نابینایی شود؛ گاهی فرصت برای درمان مشکلات چشمی برخی نوزادان نارس کمتر از 72 ساعت است بنابراین مراجعه به چشم پزشک مجرب و تشخیص و انجام اقدام لازم در اسرع وقت بسیار حائز اهمیت است. به گفته دکتر محمود جباروند رییس بیمارستان فارابی، تمام نوزدانی که کمتر از 34 هفته دوران جنینی آنها طول کشیده است و وزنی کمتر از 2 کیلوگرم دارند، باید تحت غربالگری از نظر ابتلا به بیماری رتینوپاتی قرار گیرند. وی خاطر نشان کرد: این بیماری بسیار حساس است و نمی توان به خاطر مسایل اقتصادی، درمان این نوزاد را به تعویق انداخت بنابراین پس از مراجعه نوزاد به بیمارستان حتی اگر والدین از نظر مالی تامین نباشند، باید فرزند آنها تحت درمان قرار گیرد.