انجمن حمایت ازبیماران چشمی آرپی،لبر و اشتارگات در ایران

نسخه‌ی کامل: ۴ رویداد مهم پزشکی/ از کلاه ضد افسردگی تا ژن درمانی برای نابینایی
شما در حال مشاهده‌ی نسخه‌ی متنی این صفحه می‌باشید. مشاهده‌ی نسخه‌ی کامل با قالب بندی مناسب.
در هفته‌ای که گذشت، خبرهایی مانند«پهپادهایی که تبدیل به زیردریایی می‌شوند»، «درمان افسردگی به کمک فناوری»، «بازسازی سلول‌های مغز انسان» و ... جزو پر بازدیدترین های هفته بودند. به گزارش "انجمن حمایت ازبیماران چشمی آرپی،لبر و اشتارگات در ایران" به نقل از خبرگزاری مهر، در هفته ای که گذشت اخبار متفاوتی در حوزه فناوری منتشر شدند تا گواهی برای پیشرفت در این حوزه باشند اما برخی خبرها بیش از سایرین مورد توجه قرار گرفتند. در زیر به معرفی برخی از این خبرها می پردازیم.

 ۴ پیشرفت مهم در علم پزشکی

* درمان افسردگی به کمک فناوری: گجت های بسیاری برای کاهش تاثیرات یا درمان بیماری افسردگی تولید و روانه بازار فناوری شده اند اما اکنون محققان اسپانیایی از ساخت کلاه پارچه ای خبر داده اند که با تحریک الکتریکی مغز می تواند درمان افسردگی را به دنبال داشته باشد.کلاه ساخته شده توسط محققان شرکت  Neuroelectrics در بارسلون در نگاه اول یک کلاه پارچه ای ساده بوده و به نظر نمی رسد که کاربرد پزشکی داشته و بیشتر شبیه به کلاه فضانوردان در دوران اتحاد جماهیر شوروی یا کلاه یک شناگر دهه ۱۹۳۰ میلادی است.در پشت این کلاه و همانطور که در تصویر زیر دیده می شود، شبکه ای از سیم ها و یک بسته الکتریکی دیده می شود که ابزاری الکتریکی برای تحریک مغز بوده و به منظور شناسایی و درمان افسردگی یا بیماری هایی مانند سکته مغزی استفاه می شود. محققان اسپانیایی معتقدند، افراد مبتلا به بیماری افسردگی با استفاده از این فناوری و بدون حضور پزشک می توانند به درمان بیماری خود بپردازند.

*ساخت اولین ماهیچه مصنوعی با هیدروژل اسفنج: محققان موسسه RIKEN در توکیو ژاپن از ساخت ماهیچه مصنوعی خبر داده اند که در اثر تغییر دما اندازه آن تغییر می کند. ساخت ماهیچه مصنوعی با استفاده از هیدروژل های اسفنجی در حالی است که هیدروژل های موجود به گونه ای ساخته شده اند که تنها در صورت تماس با آب، اندازه یا شکل آنها تغییر می کند.اما هیدروژل اسفنجی ساخته شده توسط محققان ژاپنی از قابلیت های ماهیچه واقعی برخوردار بوده و بدون جذب آب و تنها در اثر کاهش یا افزایش دمای هوا، منبسط یا منقبض می شود. شکل و اندازه این ماهیچه با تغییر دما و از ۲۵ تا ۴۵ درجه سلسیوس تغییر کرده و از قابلیت برگشت پذیری به حالت اولیه را نیز برخوردار است.
محققان ژاپنی مهم ترین تفاوت بین ساخت این ماهیچه و ماهیچه های قبلی را در تغییر پذیری شکل آن، اندازه و قابلیت برگشت پذیری به حالت اولیه را ذکر کرده اند. این هیدروژل از چند ورقه باردار تشکیل شده که از نیروی دافعه استفاده می کنند.

* بازسازی سلول‌های مغز انسان: محققان امریکایی دانشگاه اوهایو با پرورش سلول های پوستی در محیط آزمایشگاهی موفق به بازسازی سلول های مغزی انسان شدند. این بازسازی می تواند در درمان بسیاری از بیماری های مغزی مفید و سودمند باشد.
Rene Anand، یکی از محققان شرکت کننده در این پروژه می گوید: « با استفاده از این روش می توان داروهای عصبی را بر الگوهای غیر حیوانی مورد آزمایش قرار داده و امید تازه ای برای درمان بیماری آلزایمر یافت. بیماری که از آن با عنوان بیماری عصر مدرنیته یاد شده و هر ساله بر قربانیان آن افزوده می شود.»
این مغز در محیط  آزمایشگاهی و در یک ظرف به مدت ۱۵ هفته رشد یافته و با مغز یک جنین پنج هفته ای قابل مقایسه است. این مغز کوچک که از سلول های پوستی دوباره به وجود آمده از اندازه ای کوچک برخوردار است.

*درمان نابینایی با ژن درمانی برای اولین بار: محققان دانشگاه منچستر برای اولین بار و با استفاده از ژن درمانی و جایگزینی سلول های بینایی در چشم موفق به درمان افراد نابینا شده اند. در این روش، محققان ژل های رنگدانه دار را به چشمان موش ها تزریق کرده سپس این سلول ها قادر به تشخیص نور و درمان نابینایی حاصل از تحریب سلول های گیرنده نور بودند.این روش درمانی برای بینا شدن موش های آزمایشگاهی با موفقیت روبرو شده و محققان توانستند بینایی موش ها را به آنها بازگردانند. سرپرست این تیم تحقیقاتی می گوید : « این روش می تواند یکی از موفق ترین روش های درمانی در نابینایان باشد که تاکنون صورت گرفته است.»در روش انجام شده و با کمک این تزریق، سلول های گیرنده نوری که در عمق شبکیه چشم قرار دارند، فعال می شوند. این سلول ها ganglion و دو قطبی نام دارند که نور را به سیگنال های الکتریکی قابل استفاده برای مغز تبدیل می کنند. تزریق ژن به سلول ها باعث می شود تا آنها جایگزین گیرنده هایی شوند که نابینایی را به دنبال داشته اند. ژن ها از طریق یک ویروس به چشم وارد می شوند.

۲ رخداد مهم فناوری
تولید رنگی که با نور خورشید خنک می شود: این ابتکار جدید توسط گروهی از محققان دانشگاه جان هاپکینز ارایه شده است. آنها با آگاهی از این موضوع که بسیاری از مردم به دست زدن به وسایل گرم شده ناشی از تابش نور خورشید علاقه ای ندارند و همچنین گرم شدن بسیاری از وسایل از عمر مفید آنها می کاهد این رنگ جدید را با ویژگی منعکس کردن بخش قابل توجهی از نور خورشید تولید کرده اند.مهمترین ویژگی این رنگ جدید، تولید آن بر مبنای مواد به کار رفته در تولید شیشه است.دکتر جیسون بنکاسکی این رنگ جدید را از سیلیکات پتاسیم که در طبیعت به وفور یافت می شود تولید کرده است. این ماده مبنای اصلی تولید شیشه بوده و به راحتی نیز در آب حل می شود.این محقق با ایجاد تغییرات ساختاری در این ماده امکان استفاده از آن به صورت اسپری بر روی سطوح مختلف را فراهم آورده است. پس از خشک شدن ماده اسپری شده نسبت به اثرگذاری آب مقاوم می شود. در ابتکارعمل از رنگدانه ها نیز برای تولید رنگهای جدید از این ترکیب استفاده شده است. بدین ترتیب می توان آن را بر روی هر سطحی اسپری کرد.

*پهپادهایی که تبدیل به زیردریایی می‌شوند: شرکت بوئینگ پتنت جدیدی را به ثبت رسانده که توجهات بسیاری را به خود جلب کرده است. در سال های اخیر، هواپیماهای بدون سرنشین بیش از پیش به بخش های مختلف زندگی انسان ها نفوذ کرده اند. هواپیماهای بدون سرنشین در اداره های پست، رستوران ها و ... مورد استفاده قرار گرفته اند.
شرکت هواپیمائی بوئینگ از ساخت هواپیمای بدون سرنشینی خبر داده که نه تنها از راه دور می توان آن را کنترل کرد بلکه با یک شیرجه وارد آب شده و به یک زیردریایی مبدل می شود.این هواپیمای بدون سرنشین به منظور کاهش وزن و همینطور برخورداری از ویژگی های هیدرودینامیکی در هنگام شیرجه و ورود به آب بخش های مختلفی از آن مانند ملخ و بال های هواپیما که با چسب و پیچ به آن متصل شده اند، جدا می شوند تا این هواپیمای بدون سرنشین تبدیل به زیردریایی شود که در آب حرکت می کند.