انجمن حمایت ازبیماران چشمی آرپی،لبر و اشتارگات در ایران

نسخه‌ی کامل: نگهداری موادغذایی درمنزل
شما در حال مشاهده‌ی نسخه‌ی متنی این صفحه می‌باشید. مشاهده‌ی نسخه‌ی کامل با قالب بندی مناسب.
- نگهداری موادغذایی درمنزل
*نگهداری عسل درمنازل
  PH  عسل برابر ۴ و به شدت اسیدی است،‌ بنابراین باید از نگه‌داری آن در ظروف فلزی خودداری کرد. چون بعد از مدتی فلز را خورده  وخودش هم خراب می‌شود و ذرات فلز که به همراه عسل وارد بدن می‌شود، برای انسان مضر است. برای نگه داری عسل در حجم زیاد ظروف استیل و  گالوانیزه و برای مصارف خانگی ظروف شیشه ای، لعابی و سفالی توصیه می‌شوند. ظرف عسل را نباید در باز، در اتاق یا یخچال نگه داشت، ‌زیرا عسل، ‌آب موجود در هوا را به شدت به خود جذب کرده و پس از مدتی، رقیق و آبکی می‌شود. عسل، بوهای خارجی را خیلی زود به خود جذب می‌کند. بنابراین نباید آن را نزدیک موادی چون پارافین، قیر، بنزین و ماهی‌های دودی و … نگه داشت. در نزد عامه عسل متبلورشده و شکرک‌زده عسل تقلبی شناخته می‌‌شود که این باور صحیح نیست ولی فروشندگان عسل برای از بین بردن شکرک و جلوگیری از متبلور شدن آن عسل را به مدت نیم ساعت در درجه حرارت حدود “۶۵” درجه سانتی‌گراد نگه داشته و سپس آن را سرد کرده و بسته‌بندی می‌کنند تا عسل آن‌ها شکرک نزند. چون حرارت دادن عسل همه ذرات جامد موجود را به مایع تبدیل می‌کند و مانع شکرک‌زدن عسل می‌شود. در ضمن بهترین دما برای نگه‌داری عسل “۷” تا “۱۲” درجه سانتی‌گراد است

  *نگه داری گوشتهای چرخ کرده 
گوشتهای چرخ کرده به دلیل ترکیبی از مواد مختلف ، مستعدترین ماده غذایی برای آلودگی هستند.   در دو دسته از موادغذایی امکان آلودگی و مسمومیت بیشتری وجود دارد، گوشت و فرآورده های لبنی نسبت به دیگر مواد غذایی محیط مساعدتری برای آلودگی و مسمومیت دارند.بدترین شکل نگهداری گوشت در فضای خارج از یخچال و بهترین نوع آن نگهداری در فریزر است. هر چند میکرب در یخچال رشد کندتری دارد، ولی این رشد متوقف نمی شود و گوشت تنها چند ساعت می تواند در یخچال سالم بماند.متاسفانه بیشتر مسمومیت ها زمانی رخ می دهد که ظاهر گوشت و طعم و رنگ آن کاملا طبیعی است ، بنابراین تنها زمانی می توانیم مطمئن باشیم که فرض کنیم در همه گوشتها احتمال آلودگی وجود دارد. اگر گوشت پخته شده به صورت گرم چند ساعت داخل فر نگهداری شود، مستعد آلودگی به میکرب است.  هپاتیت ، سقط جنین و مننژیت از عوارض غذاهای آلوده بخصوص گوشت آلوده است. اگر غذای پخته شده قرار است برای مصرف بعدی استفاده شود، حتما آن را از زمانی که حرارت خود را از دست نداده داخل فریزر قرار دهید و بعد برای مصرف مجدد آن را کاملا بجوشانید، تا اگر میکربی در آن وجود دارد، از میان برود

  *مدت نگهداری مواد در یخچال 
-توصیه‌هایی برای نگهداری مواد غذایی در یخچال  

قرار دادن مواد غذایی گوناگون و متعدد برای مدت طولانی در داخل یخچال، کار بسیار راحتی است. اما معمولاً افراد خانواده از مواد غذایی که در داخل یخچالشان وجود دارد غافل می‌شوند و آنها را به فراموشی می‌سپارند.به خاطر داشته باشید که خوراکی‌ها و مواد غذایی در یخچال برای همیشه تازه نمی‌مانند و روزی خواهد رسید که شما حجم زیادی از آنها را دور می‌ریزید و یا این که شک می کنید و از خود می‌پرسید آیا این مواد خوراکی هنوز سالم و قابل استفاده هستند یا این که فاسد شده‌اند؟کارشناسان می‌گویند برای اینکه از سالم بودن مواد غذایی اطمینان حاصل کنیم، همیشه نباید به برچسب‌های روی آنها که توضیحاتی در مورد تاریخ مصرف داده است، اطمینان کرد. اگرچه بعضی از مواد غذایی دارای چنین برچسب‌هایی هم نیستند. سایر مواد خوراکی دیگری که دارای چنین توضیحاتی هستند هم ممکن است گاهی اوقات مصرف کننده را گیج و سرگردان کنند.بیشتر مردم به محض اینکه درب قوطی کنسروها و مواد غذایی را باز می کنند، نمی‌توانند تشخیص دهند که آیا آنها تازه و قابل مصرف هستند یا خیر. بنابراین بسیار مهم است که بدانیم کدام یک از مواد غذایی و خوراکی به محض آنکه در یخچال قرار می‌گیرند، ماندگاری و طول عمر کمتری دارند و سریع‌تر فاسد می‌شوند.اگر مواد خوراکی که برای تهیه غذا در یخچال نگهداری می‌شوند، پس از گذشت یک مدت طولانی مورد مصرف قرار بگیرند، می‌توانند موجب فاسد شدن غذایی که ما مصرف می‌کنیم شوند و در نهایت خطرات و مشکلات بسیار جدی برای سلامت ما ایجاد می‌کنند.بطری‌های حاوی آب میوه که مخصوص کودکان است از زمانی که درب آن باز می‌شود، به مدت یک تا سه روز در یخچال قابل استفاده و نگهداری هستند و تازه می‌مانند. گوشت و سبزیجات تازه‌ای که برای کودکان تهیه می‌شود هم باید پس از یک تا دو روز نگهداری در داخل یخچال، دور ریخته شوند.
این یک اصل است: هرگز غذای کودکان را بیشتر از سه روز در داخل یخچال نگهداری نکنید.خطری که گاهی اوقات غذای کودکان را تهدید می‌کند این است که والدین ممکن است کودکان خود را با شیشه شیر غذا بدهند. با این عمل بزاق دهان که به شیشه منتقل می‌شود می‌تواند به رشد باکتری کمک کند(پس از آنکه که شیشه را مجددا‌ً به داخل یخچال می‌گذارند).اگر شما بطری حاوی مواد غذایی کودک خود را بیشتر از یک بار مصرف می‌کنید، هر بار به مقدار کافی از آن برای کودک خود بردارید. با این عمل مجدداً‌ قاشق کثیف وارد بطری نمی‌گردد.

  *نگهداری سس گوجه فرنگی در یخچال
سس‌هایی که اساسا‌ً با گوجه فرنگی تهیه می‌شوند، به محض آنکه درب آنها باز می‌شود، تنها به مدت ۵ روز در یخچال می‌توانند نگهداری شوند و تازه بمانند. نگهداری این نوع سس‌ها به دقت زیادی احتیاج دارد.این نوع سس‌ها را نباید به مدت طولانی در یخچال نگه دارید تا کپک بزند. گاهی اوقات ممکن است شما پس از ۵ روز، کپکی که بر روی سس ایجاد می شود را نبینید. اما آن سس آن قدر کهنه شده است که دیگر قابل استفاده نخواهد بود. بعضی از کپک‌ها یا قارچ‌ها ایجاد سمومی می‌کنند که می‌توانند بسیار مضر باشند. کپک‌ها در محیط‌های خیلی مرطوب رشد می‌کنند و عاملی که باعث گسترش و افزایش آنها می‌گردد، مقدار بیش از حد رطوبت است و پخت آنها نیز نمی‌تواند سموم آنها را نابود کند و از بین ببرد. بنابراین برای امنیت و سلامت بیشتر، بهتر است که آن را دور بریزید.

  *نگهداری سس مایونز در یخچال
این نوع سس از زمانی که درب آن باز می شود می‌تواند به مدت دو ماه در یخچال نگهداری و استفاده شود. سس مایونز به دلیل آنکه حجم چربی آن بالا است، مانع رشد باکتری و کپک می‌شود، اما روغن موجود در آن پس از گذشت مدت زمان کوتاهی از تاریخ مصرف آن، شروع به تجزیه شدن می‌کند و طعم و بوی آن را تغییر می‌دهد و دیگر مزه خوبی نمی‌دهد.گاهی اوقات ممکن است که شما در تغییر بوی آن دچار اشتباه شوید و قادر نباشید تشخیص دهید که بوی آن تغییر کرده است. بنابراین کاملاً‌ دقت کنید و در این گونه موارد هرگز ریسک نکنید و حتماً آن را حتی اگر متعلق به یک کارخانه معتبری است، پس از گذشت دو ماه نگهداری در یخچال، دور بریزید.برای سایر چاشنی‌های دیگر مثل ترکیبات رب گوجه فرنگی و قارچ و سس سالاد حتماً به تاریخ مصرف آن که معمولاً دقیق و درست هستند مراجعه کنید.پیگیری و به خاطر سپردن اینکه چه مدت غذای شما در یخچال مانده است، کارآسانی نیست. به همین دلیل پیشنهاد می‌شود که یک قلم و کاغذ بردارید و تاریخی را که شما درب هر نوع کنسرو یا بطری را باز می کنید بنویسید و از تاریخ ها به عنوان علامت مرجع استفاده کنید. به محض اینکه تاریخ مصرف آن از زمانی که شما یادداشت کردید گذشت، باید آن ماده خوراکی را دور بریزید.

  *نگهداری پنیر در یخچال 
پنیرهای نرم‌تر ماندگاری و طول عمرشان کمتر از پنیرهای سفت است. ما می‌توانیم پنیرهای سفت مثل پنیر سفید و پنیرهای سوئیسی را پس از باز کردن درب آنها، به مدت ۳ تا ۴ هفته در یخچال نگهداری کنیم.پنیرهای نرم، مثل پنیرهای پرچرب را تنها به مدت یک هفته می‌توانیم در یخچال نگهداری کنیم. برای اینکه از سالم بودن پنیر اطمینان کامل حاصل کنید، ‌می‌توانید به تاریخ تولید آن نگاه کنید. اما بهترین روش این است که پنیر را امتحان کنید، یعنی دقت کنید و ببینید آیا کپکی بر روی آن وجود دارد یا خیر.شما می‌توانید دوام و ماندگاری پنیر را قبل از اینکه آن را در یخچال نگهداری کنید، افزایش دهید، یعنی حفاظ پلاستیکی روی پنیر را که محکم بر روی آن کشیده شده است بردارید و پنیر را در کاغذهای موم دار قرار دهید و آن را کاملاً‌ با کاغذ بپوشانید.شما می‌توانید پنیری را که بر روی آن کپک وجود دارد مصرف کنید، اما باید در این مورد خیلی دقت کنید. با چاقو، سطحی را که با کپک پوشیده شده است ببرید و سعی کنید چاقو را تمیز نگه دارید تا از گسترش و افزایش کپک خودداری کنید و سپس آن را مجدداً با مقداری از کاغذی که به موم آغشته است، بپوشانید.

  *نگهداری تخم مرغ در یخچال
تخم مرغ‌ ها را می‌توانید حداقل به مدت ۳ تا ۵ هفته در یخچال نگهداری کنید. به خاطر داشته باشید که تخم مرغ‌ ها را حتی اگر یک جای مخصوص و مجزا برای آن دارید، در قسمت جلوی یخچال قرار ندهید. اگر آنها را در جلوی یخچال قرار دهید، خیلی سریع تر فاسد می‌شوند.تخم مرغ، شیر و مواد غذایی خام مثل ماهی، گوشت و مرغ را در قسمت عقب یخچال قرار دهید. برای اینکه قسمت عقب یخچال سردتر است و باکتری در جایی که درجه حرارت پایین و فضا خنک تر است کمتر رشد می کند. عقب یخچال معمولاً خنک‌ترین و سردترین قسمت یخچال شماست.بنابراین بهتر است مواد خوراکی را که می خواهید تازه‌تر بمانند، درآن جا نگهداری کنید. شما می‌توانید مواد خوراکی مثل کره را در جلوی یخچال که گرم‌تر است نگهداری کنید. کره، بطری آب و سایر نوشیدنی‌هایی که درب آن باز است کمتر مستعد فاسد شدن هستند و با دمای یخچال هیچ گونه مشکلی ندارند.

  *نگهداری باقی مانده غذاها در یخچال
شما می‌توانید باقی مانده غذاها را به مدت ۳ تا ۴ روز در یخچال نگهداری کنید. انواع گوناگون پیتزا، مرغ و سالاد ماهی تن را باید حداقل در عرض مدت کوتاه، حدوداً ‌دو ساعت پس از سرو و مصرف کردن آن، برای کاهش دادن خطر بیماری‌هایی که از طریق غذای فاسد منتقل می‌شود، در داخل یخچال بگذارید.هرگز باقی مانده غذاها را در آشپزخانه نگهداری نکنید و به محض اینکه آنها را پختید، فوراً در یخچال قرار دهید. به این دلیل که هوای خنک و سرمای داخل یخچال میزان رشد باکتری را کاهش می‌دهد. برای مواد خوراکی که حجم بیشتری دارند و فضای زیادی را اشغال می‌کنند، مثل سالاد ماکارونی و غذاهایی نظیر غذاهای چینی با حجم زیاد را به جای اینکه در داخل یک ظرف بزرگ بریزید، آن را در داخل چندین ظرف کوچک قرار دهید و سپس در داخل یخچال بگذارید.با این روش سرمای یخچال به سرعت و به طور یکنواخت غذا را خنک می‌کند. برای چنین غذاهایی اگر از یک ظرف بزرگ استفاده کنید، به دلیل آنکه سرمای یخچال کاملا ‌و به طور یکنواخت غذا را خنک نمی کند، خطر اینکه باکتری یا هر چیز دیگری در وسط غذا رشد کند، بسیار زیاد است

**لطفا به نکات زیر درباره ی خرید و نگهداری شیر و فرآورده های آن دقت کنید:
– از خرید شیر خام (غیر پاستوریزه) حتی الامکان خودداری کنید. اگر مجبور به استفاده از شیر خام غیر پاستوریزه هستید، حتما آن را جوشانده و ۱۰ دقیقه در حال جوش به هم بزنید.

– شیر خام (غیر پاستوریزه) را به هیچ وجه قبل از جوشاندن در یخچال نگذارید.
– ظروف مورد استفاده برای شیرغیر پاستوریزه پس از مصرف، باید با آب و مایع ظرفشویی شسته شوند.

– گاهی به شیر فاسد جوش شیرین می زنند تا دلمه نبندد، بنابراین از خرید شیر کیلویی بپرهیزید.
– شیر پاستوریزه بعد از خرید، باید حتما در یخچال و در دمای صفر تا ۴ درجه سانتی گراد، برای مدت حداکثر ۴۸ ساعت نگهداری شود. بنابراین از نگهداری شیر پاستوریزه در خارج از یخچال خودداری کنید.

– اگر شیر پاستوریزه بیشتر از ۴۸ ساعت در یخچال باقی بماند و علایم فساد و بریدگی در آن مشاهده نشود، قبل از مصرف آن را حداقل به مدت یک دقیقه بجوشانید.

از خرید پنیر تازه جدا بپرهیزید. پنیر تازه در صورتی قابل مصرف است که به مدت دو ماه در آب نمک داخل یخچال باقی بماند تا از آلودگی های میکروبی عاری شود.
– از خرید خامه ی غیر پاستوریزه به هر شکلی خودداری کنید.

– کره ی بسته بندی شده ی پاستوریزه تنها به مدت یک هفته در یخچال قابل نگهداری است، اگر می خواهید مدت بیشتری آن را نگهداری کنید، باید در فریزر گذاشته شود.
– از مصرف کره ی غیرپاستوریزه خودداری کنید.

– هنگام خرید کشک مایع دقت کنید تا علایم کپک زدگی و بوی نامطبوع نداشته باشد و قبل از مصرف آن را به مدت ۱۰ تا ۲۰ دقیقه بجوشانید.
  *روش صحیح نگهداری نان

  ۱- چیدن نان های داغ بر روی هم، کپک زدگی را تسریع، فساد زدگی را تسهیل و ضایعات نان را تشدید می کند؛
  ۲- قبل از سرد شدن کامل نان ها، آنها را دسته نکنید. نان سرد شده را نیز در پلاستیک دربسته بگذارید.

  ۳- حرارت نان باعث کپک زدگی زودرس آن می گردد. از دسته کردن نان داغ جداً بپرهیزید؛
  ۴- نان خوب مستلزم داشتن آرد با کیفیت، نانوای خوب و نگهداری صحیح است؛

  ۵- همان گونه که بعضی از برنج ها پخت خوبی ندارند، آرد نامرغوب نیز پخت خوبی نخواهد داشت؛
  ۶- دادن نان کپک زده به گاوها مضر و سرطان زا است. در ضمن موجب آلوده شدن شیر آنها می شود؛

  ۷- در ایجاد ضایعات نان، مردم ۲۰ درصد، نانوایان ۳۰ درصد و آرد مصرفی ۵۰ درصد تأثیر گذارند؛
  ۸- خرید نان مازاد بر نیاز روزانه، یکی از علل افزایش ضایعات نان است. از خرید نان اضافی خودداری کنید؛

  چیدن نان های داغ بر روی هم، باعث کپک زدگی زودرس آن می گردد. از دسته کردن نان داغ جداً بپرهیزید.
  ۹- از خوردن نان سبوس دار در وعده های غذای خود غافل نشوید؛ مصرف نان سبوس دار در هر وعده ی غذایی ۳۰ تا ۴۰ درصد خطر ابتلا به بیماری های قلبی و گوارشی را کاهش می دهد؛

 ۱۰- خوردن نان سبوس دار مانع از جذب سریع قند و چربی در خون می گردد؛
۱۱- نان های تیره (حاوی سبوس بیشتر) ارزش غذایی بالاتری نسبت به نان های سفید و روشن دارند؛

  ۱۲- قرار دادن نان در یخچال، بیات شدن نان را تسریع می نماید؛
  ۱۳- انباشته شدن نان داغ قبل از سرد شدن، باعث تغییر حالت ظاهری، بیات شدگن زودرس، تسریع در کپک زدگی، تشدید ضایعات و ایجاد بیماری گوارشی می گردد؛

  ۱۴- قبل از سرد شدن کامل، نان را دسته نکنید. نان سرد شده را نیز در سفره در بسته نگهداری نمایید؛
  مصرف نان سبوس دار در هر وعده ی غذایی ۳۰ تا ۴۰ درصد خطر ابتلا به بیماری های قلبی و گوارشی را کاهش می دهد.

  ۱۵- هنگام خرید نان حتماً یک سفره ی پارچه ای یا پلاستیکی به همراه داشته باشید؛
  ۱۶- نانی که پس از سرد شدن با سفره حمل و نگهداری شود، مطبوع تر و ماندگارتر خواهد بود؛

  ۱۷- هر چه سبوس آرد بیشتر، ارزش غذایی آن نیز افزون تر و هرچه سبوس آرد کمتر، ارزش غذایی آن نیز کمتر و کیفیت نان نیز پایین تر خواهد بود؛
  ۱۸- بین حرارت، رطوبت و کپک زدگی رابطه ی مستقیم وجود دارد؛ در نتیجه نان هایی که به صورت داغ بر روی هم دسته شوند، محیط مناسبی را برای فساد میکروبی و کپک زدگی فراهم می سازند؛

  ۱۹- آرد حاصل از گندم تازه و نارس، باعث تولید نان های سفت و بدهضم خواهد شد؛
  ۲۰- نان خوب نانی است که آرد آن خوب، خمیر آن تخمیر شده، نانوایش ماهر و مصرف کننده ی آن واقف به اصول نگهداری صحیح باشد.

  ***سوال هایی درباره انجماد غذاها 
غذاها تا زمانی که به‌صورت منجمد می‌باشند، برای خوردن سالم هستند. همچنین غذاهای منجمد، زمانی کیفیت بالا دارند که:

* مواد اولیه مورد مصرف، با کیفیت بالا باشند.
* عملیات بلانچینگ (قراردادن سبزی در آب جوش یا در معرض بخار آب برای بی اثر کردن آنزیم های آن) به‌صورت صحیح انجام پذیرد.

* در صورت فریز کردن میوه‌های رنگ روشن، از آنتی‌اکسیدان استفاده شود، مانند اسیداسکوربیک.
* بسته‌بندی مواد غذایی در مقابل نفوذ رطوبت مقاوم باشد.

* انجماد به صورت سریع انجام گیرد.
* در دمای ۱۸- درجه سانتی‌گراد یا کمتر نگهداری شده باشند.

* در زمان ذکر شده، مورد مصرف قرار گیرند.
اگر غذاهای منجمد به خوبی پخته شوند، برای مصرف ایمن هستند. همچنین اگر هنگام پخت آنها، از زمان طولانی و میزان حرارت مناسب استفاده شود، کیفیت بالایی خواهند داشت.

  *رفع انجماد از مواد غذایی:
الف: اگر مواد غذایی در یخچال از حالت انجماد خارج شوند، برای مصرف ایمن هستند و دارای کیفیت بالا می‌باشند.

 ب: چنانچه در یخچال از حالت انجماد خارج شوند و بخواهید آنها را دوباره فریز کنید، برای مصرف ایمن می‌باشند، لیکن کیفیت آنها کاهش می‌یابد.
ضمنا در غذاهای منجمدی که رفع انجماد شده‌اند، خطر فساد افزایش می‌یابد، به همین دلیل چنانچه مدت کمتر از ۲ ساعت در دمای اتاق قرار گیرند، برای مصرف ایمن هستند، ولی اگر این مدت به ۳ ساعت یا بیشتر برسد، برای مصرف سالم نیستند و کیفیت آن ها کاهش می‌یابد.

-حال به سوال هایی که در این زمینه پیش می آید میپردازیم:
چنان چه نگهداری غذاهای منجمد از مدت توصیه شده برای نگهداری در فریزر طولانی‌تر شود، آیا می‌توان آنها را مصرف کرد؟

بله، اما کیفیت آنها کاهش می‌یابد که ممکن است این کاهش کیفیت برای برخی از مصرف‌کنندگان غیرقابل قبول باشد.
چرا در برخی ماهی‌های منجمد شده، لکه‌های سفید دیده می‌شود؟

علت ایجاد لکه‌های سفید، سوختگی ناشی از انجماد است که این یک تغییر کیفی محسوب می‌شود. معمولا علت آن، ورود هوا به داخل بسته‌بندی غذاهای منجمدی است که برای مدت طولانی به صورت منجمد نگهداری شده‌اند. ضمنا به همراه سوختگی، طعم و بوی ماهی نیز خارج می‌شود که در بعضی مواقع توصیه می‌شود ماهی مصرف نگردد. البته چنان چه میزان سوختگی ناشی از انجماد کم باشد، می‌توان آن را از ماهی جدا نمود و باقیمانده ماهی را چنان چه قابل قبول باشد، مصرف کرد.
برای جلوگیری یا کند کردن سوختگی ناشی از انجماد باید از بسته‌بندی های مناسب، استفاده نمود تا از ورود هوا به داخل بسته‌بندی جلوگیری شود.

-در غذاهایی که از حالت انجماد خارج شده‌اند، چه عواملی باعث خروج عطر و طعم، و تغییر رنگ در آن ها می‌شود؟
این حالت در سبزیجات می‌تواند به دلیل فعالیت آنزیم‌ها باشد. لذا باید عملیات بلانچینگ را در مدت زمان مناسب خود، مجددا تکرار نمود. همچنین طولانی شدن زمان نگهداری، ناکافی بودن عملیات اولیه در میوه‌ها، بسته‌بندی ضعیف و متغیر بودن درجه حرارت و نگهداری در دمای ۱۸- درجه سانتی‌گراد نیز می‌تواند از دیگر عوامل باشند.

-بعد از این که برق فریزر برود، تا چه مدت زمان مواد غذایی برای خوردن ایمن هستند؟
چنانچه درب فریزر در روز اول باز نشود، ماده غذایی برای خوردن ایمن است. چنانچه برق فریزر برای مدت چند ساعت قطع شود، ماده غذایی می‌تواند مجددا فریز شود، البته به شرط آنکه درب فریزر در این مدت(قطع برق)، باز نشده باشد. اگر مدت زمان رفتن برق، طولانی باشد، باید از یخ خشک برای قسمت فریزر استفاده نمود، البته براساس میزان توصیه شده.

اگر انجماد ماده غذایی شروع به ذوب شدن کرد، ولی همچنان کریستال یخ در آن وجود داشت، این ماده غذایی برای مصرف ایمن است و یا حتی آن را می‌توان مجددا فریز نمود.
چنانچه در ماده غذایی منجمدی که از حالت انجماد خارج شده، کریستال یخ وجود نداشته باشد، ولی دمای آن حدود ۴ درجه سانتی‌گراد تخمین زده شود، این ماده غذایی برای خوردن(فوری مصرف شود) و یا برای فریز کردن ایمن است، لیکن انجماد دوباره کیفیت را کاهش می‌دهد. اگر دمای ماده غذایی بالاتر از ۴ درجه سانتی‌گراد باشد، خطر فاسد شدن وجود دارد، لذا به دلیل ایمن نبودن برای مصرف، پیشنهاد می شود که دور ریخته شود.

-در فریزرهایی که در قسمت بالای یخچال تعبیه شده‌اند، دما معمولاً ۱۲- درجه سانتی‌گراد می‌باشد، چگونه مواد غذایی فریز شده در این دما را می توان به مدت طولانی‌تر نگهداری کرد؟
نباید انتظار داشت که مواد غذایی به مدت طولانی در این دما و یا در مدت زمان نگهداری پیشنهاد شده که برای دمای ۱۸- درجه سانتی‌گراد است، نگهداری شود. همچنین چنان چه در این دما(۱۲- درجه سانتی‌گراد) مواد غذایی منجمد به مدت طولانی نگهداری شوند، کیفیت آنها کاهش می‌یابد. مواد غذایی که دارای بسته‌بندی، عمل آوری و کیفیت اولیه مناسب باشند، می‌توانند به مدت قابل قبول در این دما(۱۲- درجه سانتی‌گراد) نگهداری شوند. البته هر کدام از افراد خانواده می‌توانند مدت زمان نگهداری در دمای ۱۲- درجه سانتی‌گراد را از طریق تجربه به دست آورند.

میکروب‌ها، روی مواد غذایی منجمد رشد مناسب ندارند، با این حال واکنش قهوه‌ای شدن و واکنش‌هایی که سبب خروج عطر و طعم از ماده غذایی منجمد می‌شوند، در طی مدت نگهداری ماده غذایی  به صورت انجماد، ادامه خواهند داشت .
کیفیت مواد غذایی که در دمای ۱۲- درجه سانتی‌گراد نگهداری می‌شوند، نسبت به نگهداری آنها در دمای ۱۸- درجه سانتی‌گراد، کاهش می‌یابد، به همین دلیل بهتر است زودتر مصرف شود.

-مدت زمان نگهداری مواد غذایی منجمد در دمای ۱۸- درجه سانتی‌گراد چقدر است؟
مدت زمان نگهداری پیشنهاد شده در دمای ۱۸- درجه سانتی‌گراد، به شرط اینکه از مواد اولیه مرغوب و تازه استفاده شود و به‌سرعت و به‌طور مناسب منجمد شده باشند، بر اساس حفظ کیفیت آنها به صورت زیر است:

  *ماده غذایی
-مدت زمان نگهداری

به ماه:
"گوشت گاو و یا گوساله:

  مناسب کبابی
۱۲

چرخ کرده
۸

طیور(مرغ)
۱۲ – ۶

"ماهی:
  کم چرب

۳
چرب

۴ – ۳
میگو

۴ – ۳
تخم مرغ:

 کامل و یا زده شده
۱۲

"نان:
۶ – ۴

"کیک و شیرینی:
۶ – ۴

"میوه ها:
۱۲

"سبزیجات:
۱۲ – ۸

 "تقویم برای فریزر"
انواع فرآورده‌های خوراکی با منشا دامی، به خصوص گوشت قرمز و سفید از اجزای لاینفک رژیم غذایی محسوب می‌شوند که برای دستیابی به جامعه سالم، به ویژه در ابعاد جسمی و ذهنی اقشار جوان و روبه رشد بسیار ضروری است.در کشور ما اکثریت جمعیت را جوانان تشکیل می‌دهند و از طرفی بیش از دغدغه تامین پروتئین حیوانی در رژیم غذایی مردم، تأمین سلامت و کیفیت آن مطرح است. در همین ارتباط بسته‌بندی بهداشتی و عمر ماندگاری محصول دارای جایگاه ویژه است.در قالب چند پرسش و پاسخ، اطلاعاتی را درباره بهداشت فرآورده‌های دامی مرور می‌کنیم.یک عامل محافظ و نگهداری‌کننده است که از مواد غذایی در برابر صدمات فیزیکی محافظت کرده و از آلودگی آنها طی حمل‌ونقل، نگهداری و توزیع جلوگیری می‌کند.

-انواع بسته‌بندی فرآورده‌های خام دامی رایج در ایران چگونه است؟ 
۱ـ بسته‌بندی معمولی در ظرف یک‌بار مصرف که فرآورده‌ در ظروف معمولی یک‌بار مصرف قرار می گیرد و با پوشش پلاستیکی مناسب روی آن، مانع از آلودگی‌های ثانویه می‌شوند.

 ۲ـ بسته‌بندی در خلا در ظروف یک‌بار مصرف. با استفاده از دستگاه وکیوم(vaccum) هوای موجود در بسته تخلیه می‌شود و به‌این‌وسیله اکسیژن در تماس مستقیم با فرآورده نخواهد بود.
۳ـ بسته‌بندی با اتمسفر اصلاح شده در ظروف یک‌بار مصرف که در این روش با استفاده از گازهای خنثی نظیر N2 و CO2 ترکیب هوای مجاور فرآورده در داخل بسته‌بندی را تغییر داده و گازهای مورد نظر با نسبت مناسب در مجاورت فرآورده‌ خواهند بود.

 ۴ـ بسته‌بندی کارتنی که فرآورده با حجم بالا را در پوشش پلاستیک و کارتن سه لایه غیر قابل نفوذ به آب قرار می‌دهند.
-استاندارد زمان نگهداری فرآورده‌های خام دامی چیست؟

عمر ماندگاری به مدت زمانی پس از تولید فرآورده می‌گویند که در صورت نگهداری در شرایط تعریف شده، ویژگی‌های مطلوب حسی، شیمیایی، فیزیکی یا ویژگی‌های میکروبی حفظ شده و در نهایت فرآورده سالم و مناسب باقی می‌ماند.
این زمان بر اساس نوع بسته‌بندی و شرایط نگهداری تعیین می‌شود.

-چرا عمر ماندگاری اهمیت دارد؟
گروه مصرف‌کننده آسیب‌پذیر یا جمعیت حساس که جمعیت هدف هستند، ۲۵ درصد هر جامعه‌ای را تشکیل می‌دهند که شامل کودکان زیر ۵ سال، زنان باردار، افراد مسن بالای ۶۵ سال، سالمندان، معلولان و افرادی که دارای ضعف دستگاه ایمنی هستند مانند سرطانی‌ها یا افرادی که پس از پیوند عضو از داروهای تضعیف‌کننده سیستم ایمنی استفاده می‌کنند، است.بنابراین استفاده از فرآورده‌های خام دامی پس از عمر ماندگاری، حتی اگر ظاهر فرآورده تغییر قابل ملاحظه‌ای هم پیدا نکرده باشد، از نظر علمی صحیح نیست.

-سیاست‌های بهداشتی سازمان دامپزشکی کشور برای سلامت فرآورده‌های خام دامی چیست؟
با توجه به خطر انتقال برخی از بیماری‌های قابل انتقال بین انسان و حیوان از طریق تماس یا مصرف فرآورده‌های خام دامی از جمله: ۱۶ نوع بیماری باکتریایی مثل سیاه‌زخم، ۳۰ نوع بیماری ویروسی مثل تب‌خونریزی ‌دهنده کریمه کنگو، ۲۲ نوع بیماری انگلی مثل کیست‌هیداتیک، سلسله مراقبت‌های بهداشتی بشرح ذیل صورت می‌پذیرد:

۱ـ پیشگیری و مبارزه با بیماری‌های مشترک بین انسان و حیوان و بیماری‌های واگیردام و بیماری‌های انگلی در مزرعه
۲ـ بازرسی بهداشتی لاشه و آلایش مربوطه در کشتارگاه‌ها

۳ـ بازرسی بهداشتی در مراکز بسته‌بندی در تمامی مراحل
۴ـ بازرسی بهداشتی محل‌های توزیع و مراکز عرضه فرآورده‌های خام دامی

-توصیه‌های بهداشتی برای مصرف‌کنندگان چیست؟
۱ـ از خرید و مصرف فرآورده‌های خام دامی بدون مهر دامپزشکی یا برچسب معتبر دامپزشکی جداً خودداری فرمایید.

۲ – از خرید گوشت چرخ‌کرده ی از قبل آماده شده در بسته‌بندی متفرقه، جداا خودداری فرمایید.
۳ – فرآورده‌های خام دامی خود را فقط از مراکز معتبر و دارای مجوز بهداشتی خریداری کنید.

۴ – هنگام قطعه‌ قطعه کردن یا شست‌وشوی فرآورده‌های خام دامی از دستکش استفاده کنید.
۵- از خرید فرآورده‌های خام دامی که خارج از یخچال عرضه می‌گردد، جدا خودداری فرمایید

-انسان‌ها چگونه از تفلون‌ها آسیب می ‌بینند؟
فقط پرندگان آنفلوآنزا ندارند. در انسان هم حالتی به نام Teflon flu(سرماخوردگی تفلونی) دیده شده که به صورت احساس تنگی‌نفس، خستگی، سردرد، سرفه، تب و لرز گلودرد تظاهر می‌‌کند و به راحتی با سرماخوردگی معمولی اشتباه گرفته می‌شود.برخی موارد در شدت بروز آسیب ناشی از این ظروف موثر به نظر می‌رسند، مثلا هر چه ظروف با پوشش تفلون تا دمای بالاتری گرم شوند،احتمال آزاد شدن بخارات سمی بیشتراست. پس شاید یکی از راه‌های کم کردن خطر استفاده از ظروف تفلون، بالا‌ بردن فوق‌العاده دما درآنهاست. مورد دیگری که تحقیقات گوناگون به آن رسیده، آن است که هر چه سن ظروف کمتر باشد، احتمال آسیب بالاتر است. علاوه بر اینها، وضعیت و جریان هوای محیط و سایز پرنده یا حیوان خانگی هم در شدت بروز اثرات نقش دارند. دراوائل سال ۲۰۰۶ به دنبال مطالعات تحقیقاتی که در خصوص این ظروف انجام شد، گروهی ازمشاوران علمی به سازمان حفاظت محیط زیست آمریکا پیشنهاد کردند که ماده PFOA در ردیفمواد شبه سرطان‌زا در انسان طبقه‌بندی شود. بر این اساس سازمان حفاظت محیط زیست آمریکا از شرکت‌های تولید‌کننده ظروف نچسب خواسته است که استفاده از PFOA را درتولیداتشان کسر و در نهایت حذف کنند و سعی کنند ماده دیگری جایگزین آن کنند.طییک اعتراض همگانی قریب به ۵۰ هزار تن ساکنان اطراف یک کارخانه ساخت تفلون درویرجینیا، خواستار بررسی اثرات مخرب قرار‌ ‌گرفتن انسا‌ن‌ها در معرض تفلون توسط مراجع ذی صلاح شدند‌.‌در این پرونده آمده است که‌ ‌امتزاج آب قابل شرب باPFOAموجب بروزبیماریهای تهدیدکننده سلامت و بهداشت‌ ‌افراد و ناهنجاری‌های هنگام تولد در‌ ‌نوزادان شده است‌ .‌در میان مردم معترض‌ ‌وشاکیان حقوقی این کارخانه، شخصی بنام بوکی بیلی‌ ‌حضور داشت که دارای‌ ‌ناهنجاریهای بدو تولد چون بهم ریختن ترکیب صورت و یکی‌ ‌بودن سوراخ بینی بود‌.‌مادر او به هنگام بارداری درکارخانه مذکور که اولین کارخانه تولید‌ ‌کننده‌ ‌موادتفلون بود بکار مشغول بوده است‌ . ‌با اثبات اثرات مخرب‌ PFOAدر آب‌ ‌شرب،کارخانه دانپونت محکوم و مجبور‌ ‌بهپرداخت غرامت شد‌. در دادخواست تهیه شده علیه شرکت دوپونت علاوه بر میلیاردهادلار درخواست شده به خاطر صدمات وارد شده، نصب برچسب های اعلان هشدار و اختصاص بودجه ای برای پایش اثرات‌ ‌پزشکی مواد شیمیایی مرتبط نیز ذکر شده است‌. دکترتیم کراپ سم شناس مشهور و عضو شورای بازرسی محیط زیست می گوید‌ PFO: ماده ای است که به مقدار زیادی در تفلون یافت می شود و موجب بروز‌ ‌بیماری‌های داخلی وگوارشی و نقص عضو جنین می شود و مقدار بالای آن که‌ ‌می‌ ‌تواند با مصرف ظروف تفلون وارد بدن شود موجب ایجاد سرطان خواهد شد.یک‌ ‌مرکز بسیار‌ ‌مهم آزمایشگاهی‌‌در آمریکا با آزمایش بر روی‌ ‌ظروف تفلون ،می گوید مقدار کافی‌ ‌از آن‌ ‌می تواندوارد گردش خون انسان شده و تولید‌ ‌بیماری کند. مصرف ظروف تفلون‌ ‌موجب می شودکه ۵ درصد از یک میلیارد، PFOAوارد گردش خون شود.این مرکز‌ ‌اضافه می کند : البته کار در مراکز و کارخانجاتی که افراد در آن بطور مستقیم در معرض‌ PFOA قرار می گیرند، خطرناک تر از مصرف ظروف تفلون است‌.

‌متخصصان مشغول تحقیق برای ساخت‌ ‌ترکیبی جایگزین برای تفلون‌ ‌می گویند که بیش از صد ترکیب دیگر را میتوان نام برد‌ ‌که می توانند جایگزین‌ ‌تفلون شوند اما خاصیت نچسب بودن تفلون راندارند‌.
نباید فراموش کرد که تفلون نام تجاری محصول شرکت دوپونت است ومحصولات عرضه شده از سوی کمپانی های دیگر مشخصات و ترکیبات خاص خود را دارند و دراستفاده از محصولات همه شرکت ها بایستی دقت به خرج داد. نکته مهم این است که ازبازسازی ظروف تفلون باید جداً اجتناب کرد چون نوع ماده مصرفی و نحوه کار واحدهای بازسازی مورد تائید وزارت بهداشت کشورمان نیز قرار ندارد.همچنان تحقیقات دراین باره ادامه و ما حتما شما را در جریان نتایج آن‌ها قرار خواهید داد، اما تاروشن شدن کامل نتایج بهتر است، توصیه‌‌های زیر را در مورد استفاده از تفلون جدی بگیریم:

۱.تا حد امکان کمتر از این ظروف در تهیه غذا استفاده کنیم.
۲. موقع استفاده از این ظروف تهویه خوبی برقرار کنید، این هدف را می‌توان با روشن کردن هود از ابتدای آشپزی به خوبی برآورده ساخت. باز کردن پنجره‌ها نیز راه مناسبی است.

۳.حتی‌الامکان در زمان پخت و پز در ظروف تفلون و چند ساعت پس از آن، پرندگان خانگی را به محلی ببریم که احتمال استنشاق بخارت آزاد شده از این ظروف کمتر باشد
-نحوه و زمان نگهداری فرآورده‌های خام دامی  

  نام فرآورده و شکل عرضه
شرایط نگهداری

عمر ماندگاری
گوشت قرمز (گاو و گوسفند) تازه ، بسته‌بندی معمولی

برودت یخچال
۳ روز

گوشت قرمز تازه ، بسته‌بندی در خلا
برودت یخچال

۵ روز
گوشت قرمز تازه ، بسته‌بندی با اتمسفر اصلاح شده

برودت یخچال
۷ روز

گوشت قرمز منجمد، بسته‌بندی معمولی
برودت فریزر

۹ ماه
گوشت قرمز چرخ‌کرده تازه ، بسته‌بندی معمولی

برودت یخچال
۲ روز

گوشت قرمز چرخ‌کرده منجمد ، بسته‌بندی معمولی
برودت فریزر

۳ ماه
گوشت سفید (مرغ) تازه، بسته‌بندی معمولی

برودت یخچال
۳ روز

گوشت سفید تازه ، بسته‌بندی در خلا
برودت یخچال

۵ روز
گوشت سفید تازه ، بسته‌بندی با اتمسفر اصلاح شده

برودت یخچال
۷ روز

گوشت سفید منجمد ، بسته‌بندی معمولی
برودت فریزر

۱۲ماه
ماهی شکم خالی تازه ، بسته‌بندی معمولی

برودت یخچال
۳ روز

ماهی شکم خالی منجمد ، بسته‌بندی معمولی
برودت فریزر

۶ ماه
میگو تازه ، بسته‌بندی معمولی

برودت یخچال
۳ روز

میگو منجمد ، بسته‌بندی معمولی
برودت فریزر

۱۲ماه
آلایش خوراکی گاو و گوسفند تازه، بسته‌بندی معمولی

برودت یخچال
۲ روز

آلایش خوراکی منجمد ، بسته‌بندی معمولی
برودت فریزر

۴ ماه
آلایش خوراکی مرغ تازه ، بسته‌بندی معمولی

برودت یخچال
۲ روز

آلایش خوراکی منجمد ، بسته‌بندی معمولی
برودت فریزر

۳ ماه
تخم‌مرغ تازه ، بسته‌بندی معمولی

برودت یخچال
۱ ماه

بسته‌بندی معمولی منظور بسته‌بندی در ظروف یک بار مصرف یا بسته‌بندی در پوشش پلاستیکی پلی‌اتیلن است.
برودت یخچال منظور دمای صفر تا ۴ درجه سانتی گراد است.

برودت فریزر منظور دمای ۱۸- درجه سانتی‌گراد است.
*راهکارهای پیشگیری از بیماری‌های ناشی از غذا، بر اساس سه محور دفاعی قابل توصیف است :

۱.بهبود کیفیت بهداشت مواد غذایی خام:
با توجه به پیشرفت شاخه ‌ی کشاورزی، ثابت شده که هنوز تولید غذاهایی با منشاحیوانی که عاری از عوامل بیماری ‌زا باشند، ممکن نیست و بخش وسیعی از مواد غذایی کهبه دست مصرف کننده می رسد، آلوده است.

گاهی اوقات آلودگی مواد غذایی غیرقابل اجتناب است، زیرا بعضی میکروب‌ها به فلورطبیعی محیط انسان تعلق دارند. همچنین ممکن است سموم به طور طبیعی در غذاها وجودداشته باشند. گاهی اجزای طبیعی، اثرات ضد تغذیه ‌ای دارند و لازم است طی آماده سازیغذا، از آن جدا یا مهار گردند. خطرات در این گونه موارد، صرفه نظر از نوع عملیاتتولید غذا وجود دارند.
۲.استفاده از فن‌آوری‌های کنترل آلاینده‌ها در فرآوری غذا:

کاربرد صنایع فرآوری غذا به منظور حذف یا کم کردن عوامل بیماری ‌زا یاآلاینده‌ها، به تنهایی برای تضمین ایمنی غذا کافی نیست. به دلایل اقتصادی یا علل دیگر، صنایع فرآوری برای عمل آوردن تمام غذاها یا حذف تمام عوامل بیماری‌ زا دردسترس نمی‌ باشد. آلودگی غذا بعد از فرآوری هم می‌ تواند اتفاق افتد، خصوصاً هنگام آماده سازی غذا توسط تولید کنندگان، که خود آن‌ها نیز ممکن است حاملین عوامل بیماری‌زا باشند.
۳.آموزش مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان مواد غذایی:

آموزش تولید کنندگان و مصرف‌ کنندگان غذا، درباره ی نحوه ‌ی مدیریت بهداشتی غذا،در پیشگیری از بیماری ‌های ناشی از غذا مهم می ‌باشد. آماده ‌سازی غذا برای مصرف،در انتهای زنجیره ‌ی غذایی نیز در مرحله ‌ای بحرانی است. هر گونه آلودگی، چه درمراحل اولیه ‌ی زنجیره ‌ی غذایی و چه ناشی از ارائه ‌دهندگان غذا در طول تهیه‌ ی غذا، اثر منفی بر سلامت مصرف کننده خواهد داشت.
شاید یکی از عوامل موثر در عدم توجه کافی به این موضوع، ناشی از اطلاعات ناکافی متصدیان مسائل بهداشتی و کارکنان پزشکی و بهداشتی، از عوارض آلودگی مواد غذایی ونیز ارتباط میان بسیاری از بیماری ‌ها و غذا باشد.

اهداف آموزش در ارائه ‌ی غذای سالم را می ‌توان به شرح زیر بیان کرد:
– افزایش آگاهی متصدیان بهداشتی از اهمیت بیماری‌ های ناشی از غذا در بهداشت عمومی و بیان اهداف مسائل ایمنی غذا.

– اهمیت دادن به آموزش تولید کنندگان و مصرف ‌کنندگان مواد غذایی به منظورپیشگیری از بیماری ‌های ناشی از غذا.
– بیان رویکردهای متداول برای انتخاب پیام‌های آموزش بهداشت و رفتارهای کلیدی که نیاز به تغییر یا تقویت دارند.

– پیشنهاد شرکای احتمالی یا کانال ‌هایی برای برنامه ‌ریزی و ارتباطات، ترسیم تجربیات گذشته و نیز ابتکارات و موارد جدید به عنوان نمونه‌هایی از این که چگونه می‌توان به اهداف مورد نظر دست یافت.
  ***نتیجه‌ گیری:

مردم به شرطی می توانند مسوولیت ایمنی غذا را دریابند، که در مورد خطراتی کهبرخی غذاها یا عملکردها به سلامتی آنها وارد می ‌سازند، آگاهی کاملی پیدا کنند.لازم است مردم در انتخاب‌های غذایی خود راهنمایی شوند. مثلاً از خطر مصرف برخیمواد غذایی خام، به ویژه با منشأ حیوانی مثل شیر آگاه شوند یا در مواردی که یک عاملبیماری ‌زای جدید ظهور می ‌کند، یا یک عامل بیماری ‌زای قبلی شکل همه‌ گیر به خودمی‌ گیرد لازم است عامه ‌ی مردم درباره ی عامل بیماری ‌زای جدید، روش انتقال وروش‌های اساسی کنترل آن آگاه شوند تا بتوانند برای محافظت از خود، قدم‌ های موثریبردارند.آموزش به مصرف کنندگان و تولید ‌کنندگان مواد غذایی کمک می‌ کندتا بتوانند نقش مهم تری را در پیشگیری از این بیماری‌ها به عهده گیرند.در مجموع، همه‌ ی افراد جامعه باید در زمینه ‌ی آموزش بهداشت و ایمنی غذا مشارکتکنند تا اطمینان حاصل شود که آب و غذا در محیطی سالم تولید و نگهداری و تحت شرایط بهداشتی ارایه می‌ گردند. تنها از طریق تلاش همگانی می‌ توان استانداردی معقول درمورد ایمنی غذا را انتظار داشت
-آنچه باید در مورد بسته بندی بهداشتی بدانیم ؟

با توجه به صنعتی شدن زندگی و استفاده روز افزون از غذاهای آماده (فست فودها) اهمیت بسته بندی در صنایع غذایی به شدت افزایش یافته است .شما برای خرید غذا و شیرینی به دنبال اغذیه فروشی ها و شیرینی فروشی های پاکیزه هستید وبا توجه به صنعتی شدن زندگی و استفاده روز افزون از غذاهای آماده (فست فودها) اهمیت بسته بندی در صنایع غذایی به شدت افزایش یافته است .شما برای خرید غذا و شیرینی به دنبال اغذیه فروشی ها و شیرینی فروشی های پاکیزه هستید و سعی می کنید تا از اماکنی خرید کنید که غذاهای سالم و تمیز ارایه می دهند اما :
–آیا می دانیدکه تمیزترین پیتزا،شیرینی و … را اگر در بسته بندی های آلوده قرار گیرد چه خطراتی شمار ار تهدید می کند ؟

–آیا می دانید که جعبه های مقوایی مورد استفاده برای بسته بندی خوراکی ها اکثراً از مواد باز یافتی می باشند و تولید آنها الزاما باید با ویژگیهای بهداشت و استاندارد منطبق باشد ؟
–آیا میدانید بسته بندیهای مقوایی دارای کاربرد های بسیار وسیعی از جمله در جعبه های شیرینی ،پیتزا ،رشته های آشی ،نبات ،بیسکویت ،کنتاکی ،خرما ،کلوچه گز ،شکلات و … می باشد ؟

–آیا می دانید یک بسته بندی سالم و یک مقوا ی سالم چه خصوصیاتی باید داشته باشد ؟
–آیا می دانید الکتریسیته ساکن در لامینه پلی اتیلن جعبه های مقوایی غبار توام با میکروبهای هوا را جذب می کند ؟

مقوای بهداشتی که قابلیت استفاده برای بسته بندی خوراکی ها را دارد باید حتماًدارای استاندارد و پروانه های بهداشتی تولید و بهره برداری و ساخت باشد
*نکاتی که هنگام خرید محصولات بسته بندی شده در مقوا باید به آنها توجه کرد عبارتند از :

۱.مهر استاندارد و پروانه ساخت از وزارت بهداشت ، ضمناً باید توجه نمود کدهای بهداشتی فاقد اعتبار بوده و مردود می باشند .
۲.فروشنده باید حتماً قبل از قرار دادن ماده غذایی در جعبه یک لایه کاغذ روغنی (پارشمینه ) زیر آن قرار دهد و استفاده از جعبه هایی که بوسیله پلی اتیلن روکش شده اند بدون کاغذ پارشمینه مجاز نمی باشد .۳. متأسفانه بعضی از فروشندگان سودجو شیرینی را در جعبه هایی سنگین تر از وزن استاندارد قرارمی دهند .در زیر وزن استاندارد چند نمونه جعبه آگاهی شما ذکر گردیده :

  ۱. شیرینی خشک :
  وزن شیرینی

حداکثر وزن کل جعبه (همراه با در آن )
۱

۵۰۰ گرم
۹۰ گرم

۲
۷۵۰ گرم

۱۰۰گرم
۳

۱ کیلو
۱۲۰ گرم

۴
۵/۱ کیلو

۱۵۰ گرم
۵

۲ کیلو
۱۷۰ گرم

  ۲.  شیرینی تر (رولت ،کیک و … )
  وزن شیرینی

حداکثر وزن کل جعبه (همراه با در ان )
۱

۱ کیلو گرم
۲۰۰ گرم

۲
۲ کیلوگرم

۳۵۰ گرم
  * انجماد

اگر چه یخ زدن یا انجماد ، بهترین شیوه نگهداری سبزی ها از جمله سبزی های فصلی نظیر باقلا سبز و نخود فرنگی می باشد، ولی این روش نیز دارای معایبی است؛ از جمله تغییر رنگ سبز سبزی ها به رنگ قهوه ای و یاتغییرات مزه که شاید ناشی از حل شدن مواد قابل حل در آب در مرحله جوش دادن باشد ویا از بین رفتن ساختمان منظم بافت های زنده گیاهی و غیره . با این حال برای انجماد  نخود فرنگی و باقلاسبز باید موارد زیر را رعایت کرد.
الف: کیفیت مواد اولیه

کیفیت مواد اولیه از اصول مهم در نگهداری مواد غذایی می باشد، زیرا کیفیت ماده غذایی در طی نگهداری نه تنها بهبود نیافته بلکه به مرور زمان کاهش می یابد. به همین دلیل شیوه تازه خوری ، مناسب ترین روش استفاده از ماده غذایی با حفظ ارزش تغذیه ای بالا می باشد به جز در موارد استثناء.
 نخود فرنگی

برای منجمد کردن نخود فرنگی باید از نخود فرنگی جوان استفاده کرد که در این حالت غلاف نخود فرنگی مرغوب ، سبز تیره و دانه آن کاملاً گرد و رنگ سبز چمنی می باشد.
۲. باقلا سبز

باقلا سبز یک سبزی استثنایی برای انجماد است به ویژه اگر رنگ دانه آن سبز باشد. باقلای مرغوب، سبز رنگ و محل دانه در داخل غلاف فاقد فضای خالی می باشد. پوست دانهباید سبز باشد نه سفید. اگر دانه باقلا سفت و رنگ آن زرد باشد، کیفیت باقلا پایین است.
ب: جوش دادن

برای حفظ رنگ سبز در سبزی ها و جلوگیری از تغییر رنگ سبز به قهوه ای ، باید سبزیها را به مدت چند دقیقه در آب جوش و یا بخار آن قرار داد که در این قسمت قرار دادن در آب جوش مد نظر می باشد.
۱-نخود فرنگی

پس از انتخاب نخود فرنگی با کیفیت بیان شده پوست آن را جدا کرده و دانه دانه میکنند. سپس در یک قابلمه مقداری آب را جوش آورده و به مدت ۱ دقیقه نخود فرنگی دانهدانه شده را در آن قرار می دهند، مقدار آب باید با مقدار نخود فرنگی متناسب باشد تاجوش خوردن آب متوقف نشود.
۲- باقلا سبز

باقلا سبز را با کیفیت بیان شده خریداری کنید. سپس پوست آن را جدا کرده و کاملاًشستشو دهید. آن گاه در یک قابلمه مقداری آب را جوش آورده و باقلا را وارد آن کردهسپس به مدت ۳ دقیقه بجوشانید. مقدار آب باید با مقدار باقلا سبز متناسب باشد تا پس از ورود باقلا سبز به آب در حال جوش، جوشیدن آن متوقف نشود.
ج: سرد کردن

[size=x-large] ۱- نخود فرنگی : پس از اتمام ۱ دقیقه جوش دادن، نخود فرنگی را درون آبکش ریخته ،سپس سریعاً با استفاده از آب سرد و یا جریان هوای سرد، آن را خنک و سپس