دانشمندان فرمولي براي حفاظت از چشم در زمان استفاده از رايانه کشف کرده اند. به گزارش"انجمن آرپی، لبر و اشتارگارت در ایران" به نقل از آریا، محققان دانشگاه تگزاس به افرادي که زمان طولاني پشت رايانه سپري ميکنند يا کساني که مايلند بينايي خود را حفظ کنند تمرين منحصر به فردي توصيه کرده اند که «بيست.بيست.بيست.بيست» نام دارد. به توصيه متخصصان افراد بايد هر بيست دقيقه يک بار نگاه خود را از صفحه رايانه بگيرند و بيست ثانيه به اشيايي که در فاصله شش متري قرار دارند نگاه کنند. ضمن اين که طي اين مدت نبايد کمتر از بيست بار پلک بزنند.
به گفته کارشناسان اين تمرين به جلوگيري از خشک شدن و خستگي چشمها، اجتناب از سر درد و درد گردن کمک ميکند. انجام اين تمرينها به ويژه براي کساني ضروري است که در محل کارشان سيستمهاي تهويه اي مشغول به کارند که هوا را خشک ميکنند. براساس اين گزارش، پيش از اين روشهاي مفيد ديگري به منظور حفاظت از بينايي هنگام کار با رايانه توصيه شده بود که از جمله آنها ميتوان نگاه کردن به چپ و راست يا بالا و پايين بدون تکان دادن سر، چرخاندن چشمها از چپ به راست و راست به چپ، نگاه کردن به نوک بيني و نگاه کردن به مناظر دور دست خارج از محل کار اشاره کرد. ضمنا قبل از انجام اين تمرينها بايد عينک يا لنز را از روي چشم برداشت و بعد از هر تمرين با گذاشتن کف دست روي چشمها به آنها استراحت داد.
CVS مجموعه اي از مشکلات چشمي و بينايي است كه بر اثر كار با كامپيوتر ايجاد مي شوند. تقريبا سه چهارم كسانيكه با كامپيوتر كار مي كنند گرفتار اين علائم هستند.
علل:
به نظر مي رسد با بكارگيري روزافزون كامپيوتر در محل كار و خانه، تعداد كسانيكه به CVS مبتلا میشوند روبه افزايش است.
علائم و نشانه ها:
مهمترين علائم CVS ، خستگي و خشكي چشم، سوزش، اشك ريزش، تاري ديد، درد در گردن و شانه ها می باشد.
چشم انسان حروف چاپي را بهتر از حروف نمايش داده شده بر روي مانيتور مي بينند. علت اين امر اين است كه حروف چاپي كنتراست2 بيشتري با صفحه سفيد زمينه داشته و لبه هاي آنها واضح تر است حال آنكه در مورد صفحه مانيتور چنين نيست و لبه ها به وضوح حروف چاپي نبوده بلكه حروف از يك مركز با كنتراست بالا شروع شده و به تدريج كم رنگ تر مي شوند و پس از تبديل به خاكستري كمرنگ ناپديد مي گردند. بنابراين لبه هاي حروف بر روي صفحه مانيتور وضوح حروف چاپي را ندارد.
يكي از مهمترين دلايل خشكي و سوزش چشم هنگام كار با كامپيوتر كاهش ميزان پلك زدن است بطوريكه افراد هنگام كار تقريباً یک پنجمِ حالت عادي پلك مي زنند. اين مسأله به همراه خيره شدن به صفحه مانيتور و تمركز بر روي موضوع سبب مي شود تا پلك ها مدت بيشتري باز مانده و در نتيجه اشك روي سطح چشم سريعتر تبخير گردد.
تشخیص:
همراهی علائم فوق با سابقه کار با کامپیوتر تشخیص را آسان می کند.
پیشگیری و درمان:
بهترین راه پیشگیری از ابتلا به این سندرم، کاهش زمان کار با کامپیوتر است. در صورت نیاز به استفاده طولانی مدت از کامپیوتر، با رعایت اصول و توصیه های زیرمیتوان شانس ابتلا به این سندرم و یا تشدید عوارض ناشی از ان را کم کرد.
توصیه ها:
· سعي كنيد هنگام کار بطور ارادي پلك بزنيد. اين كار سبب مي شود سطح چشم شما بااشك آغشته شده و خشك نشود. در صورت تشدید مشكل مي توانيد از قطره هاي اشك مصنوعياستفاده كنيد.
· مركز مانيتور بايد حدود 10 تا 20 سانتي متر پايين تر از چشمان شما باشد. اينوضعيت علاوه بر اينكه باعث مي شود پلك ها پايين تر قرارگرفته و سطح كمتري از چشم درمعرض هوا باشد، از خستگي گردن و شانه ها نيز مي كاهد. بنابراین مانيتور را درارتفاع مناسب قرار داده و ارتفاع صندلي را نسبت به ميزكار تنظيم کنید بطوريكه ساعدشما هنگام كار با صفحه کلید موازي با سطح زمين باشد.
· مانيتور خود را طوري قرار دهيد كه نور پنجره يا روشنايي اتاق به آن نتابد. تابشنور به صفحه مانيتور سبب كاهش كنتراست و خستگي چشم مي شود. اين مسأله بخصوص زمانيكهزمينه صفحه تيره باشد شديدتر خواهد بود. هنگام كار با كامپيوترسعي كنيد پرده ها رابكشيد و روشنايي اتاق را نيز به نصف وضعيت معمولي كاهش دهيد. اگر از چراغ مطالعه برروي ميز خود استفاده مي كنيد آن را طوري قرار دهيد كه به صفحه مانيتور يا چشم شمانتابد. همچنين مي توانيد از صفحه هاي فيلتر نيز بر روي صفحه مانيتور استفاده كنيد.
· به چشمان خود استراحت دهيد. سعي كنيد هر 5 تا 10 دقيقه چشم خود را از مانيتوربرداشته و به مدت 5 تا 10 ثانيه به نقطه اي دور نگاه كنيد. اين كار سبب استراحتعضلات چشم شده همچنين به شما وقت مي دهد با پلك زدن سطح چشم را مرطوب نگاه دارید.
· اگر مجبوريد متناوبا به يك نوشته و صفحه مانيتور نگاه كنيد (تايپيست ها) ممكناست چشم خسته شود زيرا بايد تطابق خود را تغيير دهد. براي جلوگيري از اين مسأله سعيكنيد صفحه نوشته شده را در حداقل فاصله و هم سطح با مانيتور قرار دهيد. براي اينكارمي توانيد از نگهدارنده کاغذ3 استفاده كنيد.
· فاصله مانيتور با چشمان شما بايد 50 تا 60 سانتي متر باشد.
· روشنايي و كنتراست مانيتور خود را تنظيم كنيد. ميزان روشنايي مانيتور بايد باروشنايي اتاق هماهنگي داشته باشد. يك روش براي تنظيم روشنايي مانيتور اين است كه بهيك صفحه وب با زمينه سفيد (مثل اين صفحه) نگاه كنيد. اگر سفيدي صفحه براي شما مثليك منبع نور است روشنايي مانيتور زياد است و بايد آن را كم كنيد. در مقابل، اگرصفحه كمي خاكستري به نظر مي رسد روشنايي را زياد كنيد. در مجموع روشنايي بايد درحدي باشد كه چشمان شما احساس راحتي كنند. كنتراست مانيتور بايد حداكثر باشد تا لبههاي حروف بيشترين تضاد را با صفحه زیرین پيدا كند.
· كيفيت نمايش تصاوير بر روي مانيتور به سه عامل بستگي دارد: Resolution ، Refresh Rate و Dot pitch .
· Refresh Rate نشاندهنده فركانس تجديد تصوير بر روي مانيتور است. فركانس پايينمي تواند براي چشم خسته كننده باشد و فركانس هاي خيلي پايين سبب پرش تصوير مي شوند. بهترين Refresh Rate حدود 70 هرتز يا بيشتر است. Resolution يا وضوح تصوير كه به Refresh Rate نيز بستگي دارد به تراكم پيكسل هاي تصوير بر روي مانيتور گفته مي شود. هرچه تعداد پيكسل ها بيشتر باشد جزئيات بيشتري از تصوير ديده مي شود. بطوركلي هرچه Resolution بيشتر باشد بهتر است ولي بايد به Refresh Rate نيز توجه داشت. گاهي Resolution بالا Refresh Rate پايين دارند بنابراين بايد وضعيتي را انتخاب كرد كههر دو بيشترين تعداد را داشته باشند.