انجمن حمایت ازبیماران چشمی آرپی،لبر و اشتارگات در ایران

نسخه‌ی کامل: شب کوری چیست؟علت ایجاآن ؟وراه درمان آن؟
شما در حال مشاهده‌ی نسخه‌ی متنی این صفحه می‌باشید. مشاهده‌ی نسخه‌ی کامل با قالب بندی مناسب.
به گزارش"انجمن حمایت ازبیماران چشمی آرپی،لبر و اشتارگات در ایران"شب کوری از بیماری های چشم است که بیمار شبها از دید ضعیفی برخوردار است.شب کوری دراثرکمبود ویتامینaدربدن ایجاد می شود.
*شب کوری چیست؟
شب کوری از بیماری های چشم است که بیمار شبها از دید ضعیفی برخوردار است و از لحاظ علمی یک بیماری بینایی است که موجب میشود بینایی فرد مبتلا، در شب مختل شود؛ البته ضعف دید در شب تنها مشکل افراد مبتلا نیست، این افراد هنگام رفتن از محیطی روشن به محیطی تاریک نیز نیاز به زمان بیشتری برای تطابق دید دارند و قدرت تباین و تقابل (کنتراست) دید آنها نیز کمتر است.
در حقیقت شب کوری واقعی غیر معمول می باشد و در اغلب موارد فرد دچار مشکلات دید در شب و عدم تطابق دید در شب است. نتایج تحقیقات نشانه داده است این بیماری به طور معمول در مردان بیشتر مشاهده می شود. همچنین میتواند علامتی برای برخی بیماری های چشمی، به ویژه برای بیماری RP یا رتینیت پیگمانتوزاباشد. این بیماری ارثی است و از همان زمان تولد در داخل چشم ها وجود دارد که به تدریج باعث کاهش بینایی شده و در نهایت منجر به نابینایی شود و شروع آن میتواند همراه با بیماری شب کوری باشد.
*علت شب کوری
این بیماری اغلب در اثر کمبود شدید ویتامین آ در بدن ایجاد میشود. در موارد دیگر کمبود رنگدانه ارغوانی  و اختلال در تشکیل سلول های گیرنده های نوری، به خصوص سلول های استوانه ای که مسئول دید در تاریکی و شب هستند، باعث بروز این بیماری می شود. در افرادی که رشد بیماری در آنها پیش رونده است، افت بینایی از دوران بلوغ و نوجوانی آغاز می شود. سایر علل ایجاد این بیماری عبارتند از:
-کمبود دراز مدت ویتامین A
-گرسنگی مزن
-اعتیاد به الکل
-کمبود جذب چربی
-برخی بیماری های کبد
-قرار گرفتن در معرض نور بسیار شدید
-التهاب رنگدانه های شبکیه چشم
-بیماری آب سیاه چشم یا گلوکوم
-عوامل وراثتی و ژنتیکی
*درمان شب کوری
این بیماری از زمان بقراط شناخته شده و درمان آن به دستور بقراط، گذاشتن ورقه های نازک جگر حیوانات بر روی چشمها بود و بعد از سالیان دراز انسان توانست بفهمد که شب کوری عمدتا در اثر کمبود ویتامین آ می باشد که این ویتامین در جگر حیوانات به ویژه جگر ماهی به مقدار فراوان موجود است. برای درمان این بیماری هم پزشکی نوین و هم طب سنتی راهکارهایی را ارئه داده است که به برخی از انها در ادامه اشاره میکنیم.
درمان در پزشکی نوین
  • ژن درمانی و استفاده از سلول های بنیادی یکی از روشهای پزشکی نوین برای درمان این بیماری است.
  • با توجه به اینکه ممکن است افرادی ژن نهفته این بیماری را داشته باشند، لازم است از طریق آزمایش ژنتیک پیش از ازدواج و قبل از بارداری، امکان تشخیص این بیماری مشخصص گردد.
  • مصرف ویتامین E و غذاهای حاوی ویتامین A با دوز بالا برای مبتلایان به شب کوری بسیار ضروری است و مانع پیشرفت بیماری در افراد مبتلا می شود. بر این اساس پزشکان و متخصصان تغذیه امروزه توصیه می کنند سبزیجاتی همچون هویج، چغندر، اسفناج، جعفری، زردآلو، سیب زمینی شیرین، میوه ها و غذاهای دریایی در سبد غذایی مبتلایان به مقدار فراوان باشد.
  • استفاده از عینک های مخصوص برای دید بهتر به افراد مبتلا به این بیماری کمک میکند.
*درمان شب کوری در طب سنتی
راهکارهی طب سنتی برای درمان این بیماری عبارتند از:
  • لیمو: مصرف لیمو برای درمان این بیماری بسیار مفید است. به این منظور میتوانید سبزی جعفری را با لیمو مصرف کنید که برای جبران کمبود ویتامین آ مفید است.
  • عسل: از دیگر راههای درمان این بیماری غرغره آب عسل روزی چند بار است.
  • دل گوسفند: آن را کباب کرده، میل کنید و آبی که از آن می چکد را گاهی به چشم بکشید. برای درمان این بیماری موثر است.
  • یونجه: این گیاه دارای ویتامین آ فراوان بوده و برای معالجه شب کوری بسیار مفید خواهد بود.
  • مصرف غذاهای حاوی ویتامین آ: این ویتامین به مقدار زیاد در روغن ماهی، جگر، کره و میوه های روغنی مثل سیر، پیاز، غلات، اسفناج، جوانه گندم، انواع کلم، مرکبات، شلغم و میوه های خشک یافت میشود. لازم به ذکر است با وجود مزایای فراوان مصرف ویتامین آ، لیکن زیاده روی و افراط در مصرف آن، عوارض خیلی شدیدی را به همراه خواهد داشت و از دسته ویتامین هایی است که مصرف بیش از اندازه آن در بدن عوارضی مانند کاهش اشتها، پوست خشک، سر دردهای شدید، پوسته پوسته شدن پوست و بزرگ شدن کبد را به همراه خواهد داشت و ایجاد مسمومیت میکند.