انجمن حمایت ازبیماران چشمی آرپی،لبر و اشتارگات در ایران
دانستنیهای غذایی - نسخه‌ی قابل چاپ

+- انجمن حمایت ازبیماران چشمی آرپی،لبر و اشتارگات در ایران (http://rpsiran.ir/forum/.)
+-- انجمن: سلامت چشم (http://rpsiran.ir/forum/./forumdisplay.php?fid=9)
+--- انجمن: تغذیه و طب سنتی (http://rpsiran.ir/forum/./forumdisplay.php?fid=11)
+--- موضوع: دانستنیهای غذایی (/showthread.php?tid=1020)



دانستنیهای غذایی - افشین - 1393 / 4 / 29

*کمتر برای بچه ها غذای آماده بخرید*
آخه پیتزا هم شد غذا؟
آنقدر شنیدیم غذاهای آماده برای سلامتی خوب نیستند که دیگر خودمان هم خسته شدیم.

اما واقعا این غذاهای آماده مضر هستند؟ چرا نباید به کودکان سوسیس و کالباس بدهیم؟ چطور می‌توانیم یک پیتزای سالم تهیه کنیم؟ اینها سئوالاتی است که اکثر مادران می‌پرسند. چرا که بین 100 کودک، شاید 1 کودک باشد که به خوردن فست‌فودها علاقه نشان ندهد. همه کودکان غذاهای آماده، پیتزاها و ساندویچ‌ها را دوست دارند و از طرفی پزشکان هم توصیه می‌کنند که بچه‌ها کمتر از این نوع غذاها مصرف کنند. اما بهتر است با عوارض این نوع غذاها آشنا شویم.
چرا فست‌فود خوب نیست؟
یکی از معضلاتی که این روزها برای کودکان به وجود آمده، اضافه وزن است. این اضافه وزن وقتی خطرناک می‌شود که کودک از فست‌فودها هم استفاده کند. چرا که این نوع از غذاها نمک زیادی دارند و بسیار چرب هستند. فست‌فودها از سرخ کردن و سس‌هایی که به همراه غذا سرو می‌شوند، چربی بالای خود را می‌گیرند و به گفته متخصصین تغذیه همین سس‌ها و چاشنی‌ها اشتها را تحریک کرده و باعث پرخوری و چاقی در میان کودکان می‌شوند. یکی دیگر از نکاتی که در مورد فست‌فودها باید بدانیم این است که نان در این نوع غذاها بدون سبوس استفاده می‌شود که مانع از دریافت فیبر مورد نیاز بدن خواهد شد. متخصصان کودک پس از تحقیقات اعلام کرده‌اند که مصرف مداوم سوسيس و كالباس و فست‌فودها، التهاب معده و روده را به همراه داشته و با مصرف طولاني‌ مدت آن به دليل وجود مواد نگهدارنده نيتراتي، فرد را مستعد سرطان، خصوصا سرطان كولون مي‌كنند. حتی جالب است بدانید که پنیر پیتزای استفاده شده نیز در این غذاها جز مواد پرکالری بوده و در 100 گرم پنير پيتزا 450 كالري انرژي نهفته است و این یعنی میزان کالری اضافه و بیش از نیاز بدن کودک.

*نوشابه دوست خطرناک فست‌فودها*

همه فست‌فودها را با نوشابه می‌خورند. اکثر بچه‌ها هم این نوشیدنی مضر را دوست دارند و متاسفانه خانواده‌هایی هستند که در مصرف این نوشیدنی‌های گازدار در مورد کودک خود سهل‌انگاری می‌کنند. باید بدانید که اغلب این نوع نوشابه‌ها دارای قند فراوانی هستند که موجب افزایش قند خون و پوسیدگی دندان می‌شود. شاید مادران بهتر از دیگران بدانند که کودک‌شان برای رشد نیاز به کلسیم دارد اما نوشابه‌ها به خاطر دارا بودن املاح فسفات، در جذب کلسیم غذا ایجاد اختلال می‌‌کنند و نهایتا مصرف مداوم نوشابه‌‌های گازدار باعث کمبود کلسیم و پوکی استخوان کودک می‌شود. نکته دیگری که باید بدانیم این است که در ترکیبات نوشابه از ماده‌ای به نام «افدرین» وجود دارد که این ماده روی اعصاب مرکزی بدن تاثیر می‌گذارد و اثرات مخربی روی کارکرد قلب دارد.

*مادران چه باید بکنند؟

این وظیفه مادران است که با یک الگوی مناسب در غذا خوردن کودک خود را تربیت کنند. جالب است بدانید که ذائقه افراد در دوران کودکی و به ویژه در سنین زیر 5 سالگی شکل می‌گیرد و به همین دلیل است که باید از زمان شروع غذا خوردن کودکان، برای آنها ذائقه‌سازی کرد. پس بهترین زمان است که سلامت کودک خود را در آینده تضمین کنیم. چون اگر به کودکان غذای کم نمک، آب پز، تنوری و بخارپز بدهیم، او به مصرف غذاهای کم چرب عادت خواهد کرد و در آینده نیز همین روال را در پیش خواهد گرفت. اما اگر از اول این کار را انجام نداده‌اید و حالا کودکتان به مصرف غذاهای فست‌فودی و آماده عادت کرده‌، بهتر است دست به کار شوید و غذاهای فست‌فودی را سالم‌تر در منزل بپزید و به کودکان بدهید. یکی از چیزهایی که باعث می‌شود سوسیس‌های سرخ‌شده خطرناک باشند، همین روغن‌های اشباع نشده و چند بار مصرف شده است. اگر شما خودتان در منزل سوسیس را با روغن تازه سرخ کنید، مطمئنا ضرر کمتری برای کودک‌تان خواهد داشت. نکته بعدی این است که می‌توانید به جای استفاده از مواد روتین پیتزاها، از موادی غذایی سالم‌تری استفاده کنید.

*دشمن کبد کودکان را بشناسید

آمارهای خارجی نشان می‌دهد که بیشتر کودکان غربی به ناراحتی کبد دچار می‌شوند و تنها دلیل این موضوع هم استفاده بیش از اندازه از غذاهای آماده و فست‌فودهاست. این گزارش که توسط دانشگاه هاروارد آمریکا منتشر شده، اعلام می‌کند که متاسفانه مصرف فست فودها و غذاهاي پركالري عامل اصلی بروز بيماري‌های کبدی هستند. بيماري کبد چرب به دو نوع کبد چرب ساده و کبد چرب همراه با التهاب تقسيم مي‌شود كه کبد چرب شامل سه درجه است و افرادي که مبتلا به کبد چرب درجه سه همراه با التهاب باشند، ممکن است بعد از مدتي دچار سيروز کبدي شوند که يک بيماري پيشرفته کبدي است. بنابراين سعي کنيد از مصرف غذاهاي پرکالري، شيريني‌جات و غذاهاي چرب پرهيز کنيد.