1397 / 4 / 12، 09:25 صبح
فعاليت افراد عموما در طول روز بسيار بيشتر از شب است؛ به همين خاطر وقتي کار و مشغله روزانه به پايان ميرسد، تازه در طول شب فرد متوجه مشکل خارش چشمهايش ميشود.
به گزارش "" به نقل از ايسنا، بسياري از مشکلات و شرايط جدي وجود دارند که ميتوانند باعث خارش چشمها در شب هنگام شوند.برخي از اين عوامل عبارتند از:
- خستگي چشمها: خستگي چشمها اغلب ناشي از چشم دوختن طولاني به صفحه کامپيوتر يا ديگر وسايل ديجيتال يا رانندگي در مسافتهاي طولاني است.- آلرژي: تماس چشم با يک ماده خارجي مانند لوازم آرايش، گرده گياهان يا شوره سر ميتواند باعث خارش و قرمزي چشمها شود.- خشکي چشمها: اگر در طول روز رطوبت کافي به چشم ها نرسد، چشمها خشک ميشوند.- درماتيت آتوپيک: درماتيت آتوپيک نوعي اگزماست که در آن پوست دچار قرمزي و خارش شده و همچنين باعث خشکي و خارش چشمها ميشود.- التهاب ملتحمه (کنژنکتيويت): اين بيماري عفونتي بسيار مسري است که با نام قرمزي چشم نيز شناخته شده و باعث قرمزي، خارش و سوزش چشمها ميشود.- پلک آماس (بلفاريت): اين التهاب نوعي التهاب پلکها و ناشي از انسداد فوليکولهاست.- اختلال غدد ميبومين: هنگامي که غدد ميبومين مسدود ميشوند، نميتوانند مايع کافي براي روان کردن چشمها توليد کنند که باعث خشکي چشمها ميشود.- برخي از داروها: از متداولترين داروهايي که به طور معمول باعث خشکي و در نهايت خارش چشمها ميشوند، آنتي هيستامينها و داروهاي فشار خون هستند.افراد مبتلا به خارش چشمها در شب بايد براي تشخيص علت اين مشکل به پزشک متخصص مراجعه کنند. پزشک احتمالا با مرور سوابق و علائم پزشکي فرد و همچنين معاينه پزشکي شامل بررسي چشمها و پلکها و در صورت وجود ترشحات چشم و نمونه برداري از آن به منظور انجام آزمايش علت خارش را تشخيص ميدهد.
برخي از درمانهاي خانگي ميتواند به تسکين و جلوگيري از خارش چشمها در شب کمک کنند. از اين روشهاي خانگي ميتوان به اعمال کمپرس آب سرد و گرم، تميز نگاه داشتن ناحيه دور چشم، استفاده از دستگاه بخور و مرطوب نگاه داشتن فضاي اتاق، اجتناب از آلرژنها، استفاده از قطرههاي چشمي و پيري، بکارگيريِ قانون 20-20-20 به هنگام چشم دوختن به صفحات مانيتور و نيز استراحت دادن به چشمها اشاره کرد. در ادامه مطلب برخي از اين روشهاي درماني شرح داده شده است:
- قانون 20-20-20: طبق اين قانون پس از هر 20 دقيقه چشم دوختن به صفحات کامپيوتر، موبايل يا تلويزيون بايد به مدت 20 ثانيه به جسمي در فاصله 20 فوتي (حدود 7 متري) چشم دوخت تا خستگي چشمها برطرف شود.- کمپرس آب گرم و سرد: اگر خارش چشمها به دليل حساسيت باشد کمپرس آب گرم و اگر به هنگام خارش احساس گرم شدن و تورم چشمها را داريد کمپرس آب سرد ميتواند به تسکين خارش کمک کند.- تميز نگاه داشتن ناحيه اطراف چشم: خاک، مواد شيميايي و مواد آرايشي ميتوانند باعث خارش چشمها شوند. شست و شوي چشمها با آب سرد با فشار زياد ميتواند به رفع خارش کمک کند.گاهي اوقات تميز کردن چشمها با ليف نرم و آب گرم نيز کافي است. پيش از شست و شوي چشمها ابتدا آرايش خود را بطور کامل پاک کنيد.- استفاده از يک دستگاه بخور: هواي خشک باعث خشکي چشمها و خارش آنها ميشود. در صورت ابتلا به خارش چشمها از يک دستگاه بخور به خصوص در هواي خشک و فصل زمستان براي مرطوب نگاه داشتن فضاي اتاق استفاده کنيد.- عدم استفاده از لنزهاي چشمي: استفاده از لنزهاي چشمي به خصوص در شب ميتواند خارش چشمها را افزايش دهد. در صورت خارش چشمها از اين لنزها استفاده نکنيد. يا نوع لنز مورد استفاده خود را تغيير دهيد. استفاده از لنزهاي يک بار مصرف ميتواند بهتر باشد.- اجتناب از آلرژنها: افراد مبتلا به آلرژي بايد هر گونه اقدامي را براي دوري از آلرژنهاي عامل خارش چشم انجام دهند. به عنوان مثال بستن پنجرههاي اتاق به ويژه به هنگام خواب ميتواند موثر واقع شود. گردگيري منظم و تعويض ملحفهها به طور مرتب نيز ميتواند مفيد باشد. همچنين در صورت داشتن حيوانات خانگي آنها را از اتاق خواب خود دور نگه داريد.گاهي اوقات درمانهاي بدون نسخه به توقف خارش چشم کمک نميکند و فرد به درمانهاي پزشکي نياز پيدا ميکند. برخي از اين درمانها عبارتند از:
- آنتي بيوتيکهاي خوراکي و موضعي براي عفونتهاي باکتريايي نظير التهاب ملتحمه
- اشک مصنوعي براي حفظ رطوبت چشمها
- آنتي هيستامينها براي کمک به کنترل واکنشهاي آلرژيکي که به خارش چشمها منجر ميشوند
- قطره چشمي استروئيدي براي بلفاريت و آلرژيها
- داروهايي که بر سيستم ايمني بدن تاثير ميگذارند براي بلفاريت
- واکسنهاي آلرژي براي افرادي با آلرژيهاي شديدتر
اجتناب از عوامل تحريک کننده
جلوگيري از خارش چشمها ابتدا با شناسايي عامل خارش ميسر است. در طول روز ميتوان اقداماتي را براي جلوگيري از خارش چشمها انجام داد که برخي از مراحل آنها به شکل زير است:
- استراحت کردن به هنگام رانندگي در مسافتهاي طولاني
- استفاده از عينک آفتابي مناسب در محيط بيرون و به هنگام رانندگي
- مطالعه در محيطهايي با نور کافي و مناسب
- استراحت چشمها به هنگام کار با مانيتورها
- استفاده از اشک مصنوعي در طول روز
- استفاده از عينک يا لنزهاي طبي مناسب در صورت نياز
- قرار دادن مانيتور کامپيوتر کمي پائينتر از سطح ديد چشم و در حدود 30 سانتيمتري صورت
و اگر خارش چشمها به دليل آلرژي است:
- کاهش سطوح قارچ در محيط خانه با استفاده از تميز نگاه داشتن خانه و دستگاه رطوبت گير
- بسته نگه داشتن پنجرهها در طول روز و شب
- تميز کردن موهاي حيوانات خانگي به طور مرتب
- استفاده از ملحفههايي که گرد و غبار را دور نگه ميدارند
- پاک کردن کامل آرايش پيش از خواب
- اجتناب از تماس دستها با چشمها پيش از شستن دستها به ويژه در صورت تماس با عاملي تحريک کننده از جمله حيوانات خانگي
- اجتناب از تماس مستقيم با افرادي که بيماريهاي چشمي دارند و همچنين اجتناب از به اشتراک گذاشتن لوازم مربوط به چشمها با شخص ديگر
به گزارش سايت تخصصي مديکال نيوز تودي، اکثر موارد خارش چشمها جدي نبوده و درماني آسان دارند. افرادي که خارش چشم را به دليل خستگي چشمها يا واکنشهاي آلرژيک تجريه ميکنند با اجتناب از فعاليتها يا مواد تحريک کننده ميتوانند خارش را درمان کنند. در صورتي که علت خارش بلفاريت باشد، درمان بر کنترل علائم تمرکز دارد چرا که بلفاريت به طور کامل درمان نميشود اما با درمان مناسب و بهداشت خوب ميتوان علائم آن را به حداقل رساند.