1395 / 12 / 18، 10:22 عصر
زعفران ، گیاهی است چند ساله که دارای پیاز می باشد. این پیاز دارای غلاف قهوه ای رنگی است. این گیاه در جنوب غربی آسیا، جنوب اسپانیا و جنوب اروپا روییده می شود. دارای ساقه و شش گلبرگ بنفش رنگ و ۳ رشته کلاله قرمز رنگ می باشد. قسمت مورد استفاده گیاه زعفران کلاله نارنجی رنگ گل آن است.به گزارش""انجمن حمایت ازبیماران چشمی آرپی،لبر و اشتارگات در ایرانبه نقل از سلامت نیوز ، بر اساس تحقیقات مرکز دانشگاهی ایتالیا زعفران در تنظیم کارکرد سلول های بینایی موثر است و سلول های بینایی را در مقابل آسیب ها محافظت می کند. زعفران از پیشرفت بیماری های چشم جلوگیری می کند و موجب احیای سلول های آسیب دیده چشم می شود.
زعفران در درمان اختلالات لکه زرد شبکیه که در سنین سالخوردگی ایجاد می شود موثر است. مصرف زعفران در رژیم غذایی از پیشرفت بیماری های ژنتیک چشم جلوگیری می کند و به همین علت مصرف متعادل آن به سالخوردگان و افراد مبتلا به بیماری های چشم توصیه می شود.ارزش غذایی زعفران
- زعفران چاشنی و رنگ دهنده غذاست.
- زعفران موجب کاهش چربی و کلسترول خون می گردد.
- زعفران آرام بخش، اشتها آور، ضد اسپاسم، پیشگیری کننده از بیماری های قلبی و سرطان، تقویت کننده حافظه و کاهش دهنده فشار خون است.
- از گیاه زعفران در درمان بیماری آسم، بیماری های پوستی، بیماری های چشم، عفونت ادراری، یرقان، پیش انداختن قاعدگی، رفع نفخ شکم، درمان معده درد و درمان کم خونی استفاده می شود.
- زعفران به هضم غذا کمک می کند و تقویت کننده معده می باشد و به عنوان مسکن بویژه در دردهای لثه کاربرد دارد.
زعفران دارای خواص ضد سرطانی می باشد و به عنوان یک داروی ضد تومور و جمع کننده رادیکال های آزاد عمل میکند. بر اساس تحقیقات پزشکی ثابت شده است که مواد آنتی اکسیدان موجود در زعفران خواص ضد سرطانی دارند. بر اساس نتایج این بررسی به نظر می رسد که استفاده از زعفران، از بروز توالی های ژنی سرطان زا جلوگیری می کند و در ترمیم مولکول های دی ان ای آسیب دیده تاثیر بسزایی دارد.
مضرات مصرف بی رویه زعفران
مصرف بی رویه زعفران مضر است و باعث استفراغ، کاهش ضربان قلب، خونریزی از بینی، خونریزی از پلک ها و لب و موجب سرگیجه، بی حالی، زردی پوست و عوارض خطرناک دیگر می شود که این عواقب حتی می تواند منجر به مرگ شود.
زعفران عامل سقط جنین و یا برطرف کننده سخت زایی
خوردن زعفران در زمان حاملگی، شخص را برای زایمان آسان آماده می کند. بر طبق پژوهش ها مصرف زعفران در دوران بحرانی بارداری یعنی سه ماه اول که دوران تشکیل اندام هاست میتواند به جنین صدماتی وارد نماید. مصرف زعفران در سه ماه اول حاملگی باعث افزایش هورمون پروستا گلاندین در رحم شده و اثر تحریکی مستقیم روی عضلات صاف رحم دارد و در نتیجه احتمال سقط جنین را به همراه دارد اما مصرف متعادل آن پس از سه ماه اول دوران بارداری مفید است و مادر را برای زایمان آسان آماده می کند.
زعفران موجب خاصیت ارتجاعی در نسوج رحم می گردد و زایمان را آسان تر می سازد. زعفرانی که پس از سه ماه اول حاملگی مصرف شده است تاثیر خود را چند ساعت قبل از زایمان با شروع شدن درد و با دریافت عصبی گیرنده های درد و تولید هورمون پروستا گلاندین که درهنگام وضع حمل باعث انقباض ماهیچه های دیواره رحم میشوند و اثر تحریکی مستقیم روی عضلات صاف رحم و اثر شل کنندگی سرویکس دارد می گذارد. بنابراین با مصرف صحیح زعفران باید میزان پروستا گلاندین در رحم در زمان تولد نوزاد را افزایش داد و از سخت زائی جلوگیری کرد.
مقدار مناسب و مجاز مصرف زعفران
مصرف سه گرم زعفران برای هر نفر در ماه بسیار سالم و سودمند است و مصرف بیش از ۵ گرم آن برای هر نفر در ماه مضر می باشد. اما مصرف ۵ گرم زعفران در یک وعده غذایی می تواند منجر به مرگ انسان گردد.
نگهداری از زعفران
- زعفران را باید دور از نور و رطوبت نگهداری کرد.
- زعفران را درظروف شیشه ای یا فلزی دربسته نگهداری نمایید.
- توجه داشته باشید اسانس زعفران قابل تبخیر شدن است، بنابر این درب ظرف زعفران را ببندید. درصورت باز ماندن درب ظرف زعفران اثرات دارویی و کیفیت آن کاهش می یابد./