1396 / 1 / 16، 11:44 صبح
دانشمندان ژاپنی موفق شدند سلول بنیادی فردی را دوباره برنامهریزی و در بدن فرد دیگری به شبکیه تبدیل کنند تا از نابینا شدن او جلوگیری شود.
به گزارشانجمن حمایت ازبیماران چشمی آرپی،لبر و اشتارگات در ایرانبه نقل از Nature، شفای نابینا یکی از آرزوهای پژوهشگران ژاپنی است که سالهای طولانی را صرف تحقیق روی روشهای مختلف برای این کار کردهاند و تاکنون به چند روش توانستهاند نابیناها و کمبیناها را کمی از دنیای تاریک دور کنند اما اکنون به یک روش تازه دستیافتهاند که میتواند از نابینا شدن افراد در اثر بیماری شبکیه جلوگیری کند.نوعی بیماری شبکیه چشم وجود دارد که این عضو در اثر تخریبی که ژنها به آن دستور میدهند، از بین میرود؛ تا به امروز هیچ درمانی برای این بیماری نیمهژنتیکی وجود نداشته و تنها درمانهایی برای آن یافت شده است که پیوند شبکیه نیز جزو آنهاست اما اکنون محققان ژاپنی راهی برای درمان یافتهاند که آینده پیوند عضو و درمان دیگر بیماریها را نیز تغییر میدهد.
روش استفاده از سلولهای بنیادی فرد در پیوند اعضا یا درمانهای سلولی، مدتهاست که استفاده میشود اما در افرادی که علت بیماری یک نقص ژنتیکی است، استفاده از سلولهای بنیادی نیز نمیتواند چاره کار باشد چون این نقص در آنها نیز وجود دارد. در روش تازه، ژاپنیها موفق شدهاند سلولهای بنیادی یک اهدا کننده دیگر را دوباره برنامهریزی کنند و عضوی بدون نقص ژنتیکی بسازند. در درمانی که به این روش برای دومین بار انجام شده است، سلولهای بنیادی پوست یک اهدا کننده به سلول شبکیه چشم یک بیمار پیوند و به شبکیه تبدیل شد.
این تیم پژوهش اکنون یک بانک سلولهای بنیادی از اعضای افراد مختلف تهیه کرده است تا بیمارانی که نیاز به سلول بنیادی پیدا میکنند، زمان حیاتی پیوند و درمان خود را در صف انتظار اهدا کننده از دست ندهند. این بانک در حال حاضر 50 درصد از جمعیت ژاپن را پوشش میدهد و اگرچه همه ژاپنیها همزمان نمیتوانند از آن استفاده کنند اما سطح زندگی این کشور را بیش از پیش افزایش خواهد داد